Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gajdoš: Bezpečnostná spolupráca v rámci V4 má veľký potenciál

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR Martin Baumann

Témami rokovaní ministrov boli aj konkrétne návrhy na prehĺbenie spolupráce Vyšehradskej štvorky v oblasti vyzbrojovania a akvizícií.

Ostrava/Bratislava 20. septembra (TASR) - Spolupráca v oblasti bezpečnosti a obrany v rámci vyšehradského regiónu má veľký potenciál. Po spoločnom rokovaní ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4) to v piatok v Ostrave uviedol slovenský minister obrany Peter Gajdoš. Podľa neho je rovnako dôležité aj partnerstvo s Nemeckom a s Francúzskom, ktoré sa podarilo naštartovať počas slovenského predsedníctva vo V4.

Témami stretnutia boli najmä priority súčasného českého predsedníctva, možnosti ďalšieho rozvoja spolupráce krajín V4 v oblasti bezpečnosti a obrany, ako aj aktuálne iniciatívy v rámci Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, informovala TASR hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

Minister Gajdoš pri tejto príležitosti ocenil výber programových priorít zo strany aktuálne predsedajúcej Českej republiky, ako aj rozhodnutie nadviazať na iniciatívy slovenského predsedníctva. "Naša spolupráca, napríklad aj v rozšírenom formáte V4+ spolu s Francúzskom a s Nemeckom, tak môže ďalej intenzívne napredovať," uviedol.

Témami rokovaní ministrov boli aj konkrétne návrhy na prehĺbenie spolupráce Vyšehradskej štvorky v oblasti vyzbrojovania a akvizícií, možné spoločné operačné pôsobenie či ambícia českého predsedníctva na revíziu strategických dokumentov V4 v oblasti obrany. Súčasťou rokovaní bola aj informácia o aktuálnom stave bojovej skupiny EÚ krajín V4 a Spoločného veliteľstva podpornej logistickej skupiny krajín V4.

Ministri obrany počas stretnutia diskutovali aj o aktuálnych iniciatívach v rámci EÚ a NATO, ako aj o zosúladení jednotlivých národných postojov pred rokovaniami na globálnych fórach. V tejto súvislosti hovorili tiež o možnostiach vytvorenia spoločného projektu v rámci Stálej štruktúrovanej spolupráce EÚ (PESCO).