Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Minister obrany P. Gajdoš posudzuje rozbehnuté modernizačné projekty

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS). Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Petra Gajdoša treba rozbehnuté modernizačné projekty zahrnúť do plánu rozvoja a výstavby ozbrojených síl, ktorý jeho ministerstvo pripravuje.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) posudzuje modernizačné projekty, ktoré rozbehlo ministerstvo pod vedením jeho predchodcu Martina Glváča (Smer-SD). Tie zatiaľ neboli ukončené.

Gajdoš v piatok (29.4.) po zasadnutí vlády informoval, že nákup nových radarov, stíhačiek a obrnených transportérov je potrebné zahrnúť do plánu rozvoja a výstavby ozbrojených síl, ktorý jeho ministerstvo pripravuje. "V každom prípade rozvoj obrany Slovenskej republiky si zaslúži, aby bol riadený plánovite," vysvetlil.

Medzinárodný tender na 3D rádiolokátory stredného dosahu, ktoré majú postupne do roku 2020 nahradiť súčasné radary typu P-37, nie je ukončený, priblížil Gajdoš. "Je to v procese výberového konania. Včas budete informovaní," povedal novinárom.

Ubezpečil, že obranyschopnosť Slovenska a bezpečnosť občanov je plne zabezpečená. "V každom prípade máme aj záložné radary, ktoré v prípade ukončenia technickej životnosti môžu byť nahradené," poznamenal na margo skutočnosti, že životnosť prvého z rádiolokátorov sovietskej výroby končí už v tomto roku.

Minister ďalej informoval, že sa oboznámil so stavom rokovaní so Švédskom o prenájme stíhacích lietadiel JAS-39 Gripen. Projekt je podľa neho v štádiu riešenia a konzultácií. "V najbližšom období bude o ponuke rokovať švédsko-slovenská komisia," oznámil. Nové stíhačky majú nahradiť lietadlá Mig-29.

Ministerstvo pod vedením Glváča naštartovalo proces obmeny nadzvukového letectva a finalizovalo detaily zmluvy o prenájme letových hodín stíhačiek JAS-Gripen. Gajdoš uviedol, že mu táto zmluva nebola predložená. Je podľa neho stále niekoľko variantov, pričom zatiaľ nevie, ktorý bude presadzovať. "Najskôr musím mať relevantné podklady," ozrejmil.

Konečný výsledok zatiaľ nie je známy ani ohľadom slovensko-poľskej spolupráce a nákupu obrnených transportérov Rosomak – Scipio 8x8, kontúry ktorého vlani dojednal premiér Robert Fico s vtedajšou poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou. Gajdoš informoval, že budúci týždeň by sa mali uskutočniť v tejto veci rokovania. Na základe ich výsledku pripraví pre vládu návrh ďalšieho postupu.