Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Gajdoš: Projekty v rámci PESCO sú napĺňaním ambícií stratégie EÚ

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš počas tlačovej konferencie 3. augusta 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V prvej aj druhej fáze je spolu 36 projektov rôzneho zamerania. Gajdoš ocenil skutočnosť, v prvej fáze bol medzi 17 vybranými projektmi bol aj ten, v ktorom Slovensko zohráva vedúcu úlohu.

Brusel 20. novembra (TASR) - Slovensko sa zúčastní aj na druhej vlne projektov v rámci Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO), spoločnej iniciatívy štátov EÚ v oblasti obrany. Uviedol to v utorok v Bruseli minister obrany SR Peter Gajdoš po skončení dvojdňového zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti a obranu.

V prvej aj druhej fáze je spolu 36 projektov rôzneho zamerania. Gajdoš ocenil skutočnosť, v prvej fáze bol medzi 17 vybranými projektmi bol aj ten, v ktorom Slovensko zohráva vedúcu úlohu. Ide o EuroArtillery, čiže projekt nepriamej delostreleckej podpory vrátane systému riadenia paľby.

"Už sme po niekoľkých rokovaniach pokročili ďalej a som presvedčený, že tento projekt bude úspešný, že dokážeme spoločne s inými krajinami zaistiť spôsobilosti, ktoré potrebujú aj iní," konštatoval slovenský minister.

V rámci druhej fázy sa chce Slovensko zúčastniť na troch projektoch. Spolu s tými z prvej fázy sa bude podieľať na ôsmich mnohonárodných projektoch.

"Toto je napĺňanie európskych ambícií v zmysle globálnej stratégie EÚ schválenej v roku 2016. Tým spôsobom, že zabezpečíme nedostatkové spôsobilosti, ktoré chýbajú jednotlivým ozbrojeným silám členských štátov EÚ, zabezpečíme aj našu bezpečnosť. Čiže tým, že sa zvýšime naše rozpočtové výdavky na obranu," povedal Gajdoš.

Ministri obrany sa podľa neho zaoberali aj otázkou vojenských misií EÚ v zahraničí, či už v oblasti Sahelu alebo námornou operáciou Sophia v Stredozemnom mori, ktorá by mala byť obnovená v roku 2020. Vyjadril hrdosť, že aj ozbrojené sily SR sa zúčastňujú na misiách EÚ - v Bosne a Hercegovine je to misia ALTHEA, v Gruzínsku sú prítomné na pozícii pozorovateľov. Po obnovení operácie Sophia príslušníci slovenských ozbrojených síl sú pripravení pôsobiť na nemeckej lodi a podieľať sa na akciách proti nelegálnej migrácii do Európy.

Na otázku TASR, ako vníma dohodu členských krajín Únie pri vytváraní Európskeho obranného fondu (EDF), Gajdoš odpovedal, že je to ďalší príklad konsenzu a príspevku do spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)