Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Gajdoš: 10 vojenských policajtov pôjde na námornú misiu Eunavfor Med

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister pripomenul, že s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom hovoril o dôležitosti užšej spolupráce medzi EÚ a NATO aj v Bratislave počas neformálneho stretnutia ministrov obrany.

Brusel 27. októbra (TASR) - Slovensko potvrdzuje, že v rámci spolupráce medzi Severoatlantickou alianciou a Európskou úniou zameranej na podporu námornej operácie Eunavfor Med vyšle na túto misiu desať vojenských policajtov. Uviedol to minister obrany SR Peter Gajdoš v rámci dvojdňového zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli.

Gajdoš pripomenul, že s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom hovoril o dôležitosti užšej spolupráce medzi EÚ a NATO aj v Bratislave počas neformálneho stretnutia ministrov obrany, ktoré pripravilo slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

Na summite NATO vo Varšave bola prijatá spoločná deklarácia s EÚ o posilnení vzájomnej spolupráce. Šéf slovenského rezortu obrany upozornil na potrebu pokračovania tejto spolupráce aj v ďalšom období a spresnil, že SR prispieva svojou časťou.

"Počas rokovania ministrov obrany EÚ v Bratislave sme sa okrem Globálnej stratégie Európskej únie venovali aj spolupráci NATO a EÚ v oblasti bezpečnosti a obrany. A pod hlavičkou nášho predsedníctva sme tento týždeň v Bruseli zrealizovali aj seminár o spolupráci medzi NATO a EÚ venovaný opatreniam proti hybridným hrozbám," zdôraznil Gajdoš.

Podľa niektorých diplomatických zdrojov z prostredia NATO je väčšia vôľa na užšiu spoluprácu na strane aliancie ako na strane európskych inštitúcií, keďže obe zoskupenia čelia rovnakým bezpečnostným výzvam. Summit NATO vo Varšave stanovil sedembodový plán spolupráce s EÚ, v optike spojencov z aliancie však jeho implementácia prebieha pomaly.



Za krok dopredu možno považovať ochotu spojencov podporiť námornú operáciu Eunavfor Med (Sophia) v pobrežných vodách Líbye, ktorá pre EÚ znamená nástroj na znižovanie migračného toku zo severu Afriky, zastavenie pašovania zbraní do Líbye a výcvik líbyjskej pobrežnej stráže. Požiadavka prišla od šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogherinovej. Na pomoci v podobe logistickej a prieskumnej podpory sa ministri obrany dohodli v stredu večer počas pracovnej večere.

"Tu chcem potvrdiť našu participáciu desiatich policajtov a rotáciu od budúceho roku a zabezpečenia výcviku, kde vedúcou krajinou bude Nemecko," uviedol Gajdoš. Podľa jeho slov budú môcť naši vojenskí policajti nové spôsobilosti, ktoré získajú pod vlajkou EÚ, v budúcnosti využiť aj v rámci NATO.

Stoltenberg a Mogheriniová dnes dopoludnia potvrdili pokračovanie spolupráce medzi NATO a EÚ s dôrazom na vylúčenie duplikácie v budovaní vojenských kapacít, ktoré bude možné využívať pre operácie NATO aj EÚ.