Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Most-Híd: Nákup radarov je nehoráznosť, peniaze by mali ísť učiteľom

Gábor Gál Foto: TASR - František Iván

Podľa poslanca Národnej rady SR za Most-Híd Gábora Gála, by vláda mala dávať peniaze skôr do školstva ako na nákup radarov.

Bratislava 28. januára (TASR) - Nákup nových policajných radarov za 140 miliónov eur bez DPH je nehoráznosť v situácii, keď vláda odkazuje učiteľom, že pre nich nemôže do volieb urobiť nič. Myslí si to poslanec Národnej rady SR za Most-Híd Gábor Gál, podľa ktorého by vláda mala dávať peniaze skôr do školstva ako na nákup radarov.

"V rezorte školstva nechce vláda nijako zaväzovať či zaťažiť novú vládnu garnitúru, ktorá vzíde z marcových volieb, ale v menej dôležitej otázke ministerstvo vnútra už nemá zviazané ruky, a zdá sa, že môže len niekoľko dní pred voľbami bezbreho utrácať milióny eur," uviedol Gál.

Na jednej strane chápe úsilie ministerstva, ktoré sa snaží znížiť počet smrteľných nehôd. Na druhej poukazuje, že radary nehodám nezabránia. Odvoláva sa na európske štatistiky, podľa ktorých neexistuje priama úmera medzi znižovaním dopravných nehôd a zvýšenou kontrolou rýchlosti. "Vieme, že rovnako ani trest smrti nezabráni páchaniu ťažkej kriminality," poznamenal. Gál zdôrazňuje potrebu vychovávať dobrých a zodpovedných šoférov.

"Budúcnosť spoločnosti stojí predovšetkým na nastupujúcej generácii, pri ktorej podstatnú úlohu zohrávajú učitelia. Aj z tohto dôvodu považujem za dôležité, aby vládne financie išli prioritne do vzdelávania a nie na nákup nových radarov," vyhlásil s tým, že radar nie je viac ako učiteľ, v ktorého rukách je budúcnosť našich detí. "Je smutné, že vláda radšej kupuje nové biče na šoférov, akoby priplatila pedagógom," uzavrel.