Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Gál pripúšťa potrebu jazykového dovzdelávania starších prokurátorov

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál. Foto: TASR/Marko Erd

Novela ponecháva podmienku, že uchádzač najmenej desať rokov vykonával funkciu prokurátora, sudcu alebo advokáta, z toho najmenej päť rokov funkciu prokurátora alebo sudcu.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Slovensku sa nedarí nájsť kandidátov na funkciu európskeho prokurátora. Dôvodom je najmä jazykový bariéra. Potvrdil to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), ktorý pripúšťa, že by bolo dobré robiť niečo s jazykovým dovzdelávaním, najmä starších prokurátorov. Nateraz má problém s výberom kandidátov vyriešiť zrušenie podmienky pre uchádzačov mať aspoň 40 rokov. Tak sa má otvoriť priestor pre mladších, ktorí sú už lepšie jazykovo vybavení.

"Najväčší problém je asi jazyková bariéra. Na pôde európskej prokuratúry sa bude vyžadovať znalosť niekoľkých jazykov nie na bežnej, ale na odbornej úrovni. A to už odrádza niektorých kandidátov," povedal Gál. Týka sa to najmä starších prokurátorov, ktorí sú skúsení, boli by vhodní na spomínaný post, ale nemali podľa ministra toľko možností učiť sa jazyky. "Nemali ešte také možnosti ako mladí, ktorí sa môžu napríklad vzdelávať na zahraničných univerzitách či seminároch," doplnil.

Na otázku, či sa nemohli títo skúsení starší samodovzdelávať, Gál uviedol, že sú tam isté limity, keď sa prokurátor venuje práci a má aj rodinu. Súhlasí však, že s jazykovým dovzdelávaním by mohol štát niečo robiť. "Treba aj na ministerstve spravodlivosti, aj na Generálnej prokuratúre sa pohrať s myšlienkou neustáleho dovzdelávania sa. Asi by bolo potrebné, aby sa tí ľudia nedostali z cviku a aby sme ich natrénovali," poznamenal Gál.

Nateraz má situáciu s výberom kandidátov riešiť novela zákona o výbere kandidátov na funkciu európskeho prokurátora a európskeho delegovaného prokurátora v Európskej prokuratúre, o ktorej rokoval výbor. Právna norma má zrušiť vekové obmedzenie 40 rokov pre kandidátov. "Upúšťame od vekového cenzu, ktorý od nás ani nikto nežiadal, aby sme mali možnosť osloviť aj mladších prokurátorov. Táto nová generácia prokurátorov je na to už pripravená," doplnil minister s tým, že im však chýba trochu viac skúseností.

Novela ponecháva podmienku, že uchádzač najmenej desať rokov vykonával funkciu prokurátora, sudcu alebo advokáta, z toho najmenej päť rokov funkciu prokurátora alebo sudcu. Gál verí, že vďaka zmene sa bude hlásiť viac uchádzačov a podarí sa nájsť kandidátov. Slovensko ich má vybrať troch, na európskej prokuratúre z nich bude pôsobiť jeden.