Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

GALKO: Je takmer potvrdené, že R. Fico o emisnom obchode vedel vopred

Ľubomír Galko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Presvedčenie opozičného poslanca za SaS majú potvrdzovať viaceré skutočnosti.

Bratislava 11. februára (TASR) - Informácia, že premiér Robert Fico (Smer-SD) vedel od Slovenskej informačnej služby (SIS) vopred o pripravovanom podvodnom emisnom predaji v roku 2008, je dnes takmer s určitosťou potvrdená. Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Jeho presvedčenie majú potvrdzovať viaceré skutočnosti. Jednak je to neochota Úradu vlády SR a SIS odpovedať na otázky, či SIS Fica o obchode vopred informovala a rovnako tak aj dnešný postup Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS.

Na jeho rokovaní chcel Branislav Škripek (OĽaNO) presadiť, aby výbor požiadal šéfa SIS o informáciu, či SIS dala premiérovi takéto avízo. Jeho návrh však podporil len Štefan Kuffa (OĽaNO). Zdržali sa dokonca i poslanci za Most-Híd aj KDH.

"Je zastrašujúce domnievať sa, že pán premiér dopredu vedel, že dôjde k podvodnému predaju emisií a my sa nemôžeme ani ako poslanci dozvedieť, či takáto informácia SIS existovala. Na čo sú nám parlamentné výbory? Sme na pôde NR SR, sme členmi kontrolných výborov, ale kontrolovať nemôžeme nič, dozvedieť sa nemôžeme nič. Pýtam sa, v akej krajine žijeme?" vyhlásil Škripek.



Galko doplnil, že ak si SIS a premiér myslia, že táto kauza strčením hláv do piesku vyfučí, tak sú na omyle. "My budeme aktívne vyvíjať kroky k tomu, aby sa tieto informácie buď potvrdili, alebo vyvrátili," avizoval.

Richard Vašečka (OĽaNO) spresnil, že na štvrtkovej (13.2.) mimoriadnej schôdzi NR SR venovanej pokusu o odvolanie premiéra pre emisnú kauzu budú Fica vyzývať, aby to vysvetlil. "Ak to neurobí, budeme iniciovať brannobezpečnostný výbor. Sme presvedčení, že je ohrozená bezpečnosť SR, ak je premiér a kandidát na prezidenta namočený v takýchto veciach," podotkol. Opoziční poslanci sa tiež pokúsia vylepšiť pripravovaný zákon o spravodajských službách z hľadiska lepšej kontroly služieb zo strany poslancov.

Denník Sme pred časom zverejnil obsah anonymného listu. V ňom sa písalo, že "Vláda nebola oklamaná, o všetkom vedela. Informácia Slovenskej informačnej služby pre predsedu vlády číslo 54-V-105-89/2008-S z 18. júla 2008 pod názvom Nevýhodný predaj emisných kvót CO2 do zahraničia". Podľa denníka spisová značka zodpovedá administratívnym zvykom tajnej služby a dá sa z nej vyčítať, že dokument mal mať najnižší stupeň utajenia, teda vyhradené.

Noviny Sme sa pokúsili informáciu preveriť na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám, SIS ani Úrad vlády SR však neodpovedali. SIS sa podľa Galka odvolala na ochranu osobných údajov. Poslanec však zdôrazňuje, že je to nezmysel, lebo Fica každý pozná.