Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

GALKO: MO funguje netransparentne, dokazujú to plánované nákupy

Ľubomír Galko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec a exminister Ľubomír Galko s modernizáciou armády plne súhlasí. Podľa jeho slov ale bude nákup nových útočných pušiek a pištolí s najväčšou pravdepodobnosťou predražený.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Fungovanie Ministerstva obrany (MO) SR je neefektívne a netransparentné. Potvrdzovať to majú aj plánované nákupy vojenskej techniky. Šéf rezortu Martin Glváč nielenže obstaral drahé lietadlá Spartan, ale pokračuje v neefektívnom obstarávaní zbraní bez verejnej súťaže. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Hoci s modernizáciou armády plne súhlasí, podľa jeho slov bude nákup nových útočných pušiek BREN CZ 805 a pištolí CZ 75 Phantom, ktoré zamýšľa rezort obrany nakúpiť priamo od Českej zbrojovky (ČZ) Uherský Brod, s najväčšou pravdepodobnosťou predražený. Nesúhlasí ani s argumentmi MO, ktoré podľa Galka priamy nákup obhajuje pripravovanými spoločnými vojenskými jednotkami s Českou republikou a záväzkom s ČZ.

"Tieto dôvody pokladám za účelové, ktoré slúžia len na zakrytie neochoty spraviť súťaž a slúžia na obídenie verejného obstarávania a využitie nedokonalého zákona," uviedol podpredseda SaS, ktorý nevidí zmysel v tom, aby Slovensko a Česko mali rovnaké zbrane.

Hovorí o neúmerných nákladoch oproti vzniknutým pracovným miestam


Myslí si, že ak by sa ako v Česku spravila na nákup zbraní verejná súťaž, dosiahla by sa najlepšia cena. Ani prísľub približne 200 pracovných miest zo strany ČZ nepovažuje za výhodný. "Vzniknuté náklady budú neúmerné oproti vzniknutým pracovným miestam. To, čo by sa ušetrilo transparentným výberom, zabezpečilo by viac ako 200 pracovných miest," podotkol Galko.

Oveľa efektívnejšie a výhodnejšie by podľa neho bolo, ak by ministerstvá obrany a vnútra nakupovali zbrane spolu. Ušetriť by tak mali nemalé finančné prostriedky. Ako príklad uvádza aj pripravovaný nákup vrtuľníkov, ktorý plánuje armáda i ministerstvo vnútra. "Je neefektívne, aby sa takéto dva veľké nákupy pripravovali samostatne. Slovensko tak stratí peniaze aj pri servise či výcviku," zhodnotil.

Galko tiež spomenul, že po poslednom zasadnutí Branno-bezpečnostného výboru NR SR zaznamenal posun k netransparentnosti v rozpočte MO. Tvrdí, že sa v ňom oproti minulým rokom zúžili informácie. Chýbať majú napríklad podrobnosti o členení výdavkov na modernizáciu a informácie, koľko financií je naplánovaných na rozpočet vojenského spravodajstva sa vraj nedozvedeli ani poslanci branno-bezpečnostného výboru. "Tieto veci len dokazujú, že rezort obrany funguje neefektívne a netransparentne," dodal.

Ministerstvo s kritikou nesúhlasí

MO tvrdí, že v prípade plánovaného nákupu nových útočných pušiek a pištolí nejde o prezbrojenie, ale o unifikáciu zbraní so spojencami. Podľa hovorkyne MO Martiny Ballekovej ako členský štát NATO plníme úlohy aj v medzinárodnom prostredí, kde je taktickou výhodou, pokiaľ sú vojaci vyzbrojení jednotne. Rezort obrany na základe dohody s českou stranou plánuje zakúpiť stovky kusov zbraní. Cenu, za ktorú ich kúpi, zatiaľ nezverejnilo. Ako však uviedla Balleková, jednotková cena by mala byť rovnaká alebo nižšia v porovnaní s cenou, za ktorú zbrane nakupovalo Ministerstvo obrany ČR.

Ministerstvo vnútra (MV) SR vyjadreniam Galka nerozumie. Podľa riaditeľa tlačového odboru MV Ivana Netíka totiž ministerstvo pred niekoľkými dňami skonštatovalo, že sa nebráni spoločnému nákupu pištolí pre políciu, pokiaľ budú spĺňať požiadavky prezbrojenia Policajného zboru SR. Spoločný nákup vrtuľníkov s MO je podľa riaditeľa nerealizovateľný. "Vzhľadom na to, že ministerstvo obrany chce obstarávať armádny vrtuľník a ministerstvo vnútra ľahký pátrací alebo záchranársky vrtuľník. Medzi týmito strojmi je dramatický rozdiel," dodal Netík.