Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

GALKO: Nie je správne okliešťovať právo na zhromažďovanie

Ľubomír Galko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Povedal to dnes v pléne NR SR podpredseda SaS Ľubomír Galko s tým, že štát má dostatočné páky na potláčanie extrémizmu, ale dostatočne sa nevyužívajú.

Bratislava 24. júna (TASR) - Okliešťovať základné ľudské právo zhromažďovať sa pod rúškom boja proti extrémizmu nie je správne. Povedal to dnes v pléne NR SR podpredseda SaS Ľubomír Galko s tým, že štát má dostatočné páky na potláčanie extrémizmu, ale dostatočne sa nevyužívajú.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) začiatkom týždňa po sobotňajšom (20.6.) proteste proti imigrantom v Bratislave pripustil zákonnú úpravu, podľa ktorej by najmä samosprávy mohli podobné zhromaždenia zakázať, resp. znemožniť pochod a lokalizovať ich na jedno miesto. "Zákony máme v poriadku, len ich treba dodržiavať. Premiér mal násilie z protestu odsúdiť hneď, ale nespravil to. A teraz chce prekryť svoju politickú chybu," domnieva sa Galko.

Predseda vlády, ktorý sa pred médiami k sobotňajším udalostiam vyjadril v pondelok (22.6.), povedal, že jeho okamžitou reakciou a reakciou ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) na vyčíňanie extrémistov bol samotný zásah policajtov, ktorý vysoko ocenil. K udalostiam sa následne vyjadril v najbližší pracovný deň.

Galko zopakoval, že SaS povinné kvóty odmieta a utečencov považuje za bezpečnostné riziko pre občanov EÚ aj pre Slovensko. "Môžeme sa prieť, koľkí sú ekonomickí imigranti a koľkí majú iné úmysly, ale bolo by to zbytočné. Je tam veľa ľudí bez dokladov, o ktorých nič nevieme, nevieme rozlíšiť, kto je kto," upozornil exminister obrany.

Alojzovi Hlinovi (KDH) sa rétorika SaS nepáči. "My sme trochu pomýlení. Richard Sulík (SaS) a Robert Kaliňák, teda liberál a ľavičiar, hovorili v televíznej diskusii k tejto téme rovnako, a to slovníkom extrémnej pravice," povedal.

Do rozpravy k problematike imigrantov je ešte písomne prihlásených päť poslancov, ktorí prídu na rad po 14. hodine. Následne bude možnosť pripojiť sa do debaty ústne. Záverom diskusie má byť pomerne rozsiahle uznesenie, v ktorom má parlament jednak odmietnuť povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov do krajín EÚ a zároveň potvrdiť ochotu pomôcť, ale na dobrovoľnej báze.