Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľ. Galko sa chce na výbore ministra P. Gajdoša pýtať na nákup húfnic

Na snímke sprava minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR - Jakub Kotian

Galka ministerstvo ubezpečuje, že tak ako vždy doteraz, minister Gajdoš je pripravený obhájiť tento vládou schválený modernizačný projekt aj pred poslancami výboru.

Bratislava 5. januára (TASR) - Exminister obrany a poslanec Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko sa chce na najbližšom rokovaní parlamentného branno-bezpečnostného výboru pýtať ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) na nákup húfnic Zuzana 2. Slovenskej armáde ich dodá štátna akciová spoločnosť Konštrukta-Defence, nákup schválila vláda ešte vlani v máji.

"Očakávam, že minister sa stretnutiu s poslancami nevyhne a zdôvodní nielen objednaný počet húfnic, ale aj ich cenu, ktorá je oproti pôvodnému modelu Zuzany zhruba päťkrát vyššia," uviedol Galko vo svojom vyjadrení. Reaguje na podpis obchodu.

"Samozrejme, rozumieme nervozite pána poslanca Galka, keďže počas svojho pôsobenia na ministerstve obrany nezrealizoval ani jeden modernizačný projekt a vojakom po ňom nezostala žiadna nová technika, ale iba prázdne výstrojné sklady," uviedol pre TASR rezort obrany.

Galka ministerstvo ubezpečuje, že tak ako vždy doteraz, minister Gajdoš je pripravený obhájiť tento vládou schválený modernizačný projekt aj pred poslancami výboru. "A vysvetliť im jeho realizáciu na základe operačných potrieb a požiadaviek Ozbrojených síl SR, keďže ide o jednu zo spôsobilostí ťažkej mechanizovanej brigády," doplnil rezort obrany vo svojom stanovisku.

O nákupe delostreleckého zbraňového systému 155 mm ShKH Zuzana 2 rozhodla vlani v máji vláda SR. Štát má v rokoch 2018 až 2022 nakúpiť 25 delostreleckých zbraňových systémov, ktoré sú produktom slovenského obranného priemyslu. Náklady na dodávky by pritom nemali prekročiť objem 175 miliónov eur s DPH. Druhá generácia húfnic Zuzana doplní 16 kusov húfnic 2000 Zuzana, ktoré armáda nakúpila v rokoch 1998 až 2000.

Minister Gajdoš označil delostrelecký zbraňový systém Zuzana 2 za najlepšiu voľbu pre Ozbrojené sily SR. Modernizáciu ťažkého delostrelectva odporučilo Slovensku NATO v súvislosti so zabezpečením záväzku, ktorým je vybudovanie ťažkej mechanizovanej brigády, ozrejmil potrebu nákupu šéf rezortu obrany.

Húfnice Zuzana 2 poskytnú tejto brigáde potrebný palebný systém. Slovenskej armáde ich dodá štátna akciová spoločnosť Konštrukta-Defence. Priame zadanie vláda uprednostnila pred súťažou a možným nákupom zahraničnej bojovej techniky.

Delostrelecká jednotka vyzbrojená týmto zbraňovým systémom má zabezpečiť presné a efektívne poskytovanie palebnej podpory v prospech mechanizovaných a motorizovaných jednotiek so schopnosťou ich nasadenia ako na vlastnom území, tak aj v rámci operácií NATO a EÚ.

Ministerstvo tiež zdôraznilo, že realizáciou projektu sa zvýši podpora exportného potenciálu slovenského obranného priemyslu SR, čím sa zabezpečí jeho konkurencieschopnosť na svetových trhoch a možný predaj výrobku v zahraničí.

Samohybná kanónová húfnica Zuzana 2 je autonómny delostrelecký zbraňový systém so samočinným nabíjaním schopný zabezpečiť požadovaný účinok streľbou na podporu vojsk pri pozemných operáciách. Podľa materiálu ministerstva sa vyznačuje ďalekým dostrelom, presnosťou streľby, rýchlou prípravou na streľbu a veľkou manévrovateľnosťou.