Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ľ. GALKO: Nad Spišom lietalo americké vojenské lietadlo

Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

O tajomnom lietadle informovalí médiá v pondelok.

Bratislava 11. augusta (TASR) – Tajomné lietadlo, ktoré v sobotu (8.8.) a v pondelok (10.8.) lietalo nad územím Spiša, bol americký Hercules C 130 s americkou posádkou. Na dnešnom brífingu v Bratislave o tom informoval Ľubomír Galko (SaS), poslanec Národnej rady SR a bývalý minister obrany.

O tajomnom lietadle informovala televízia TA3 v pondelok. Citovala svedkov, podľa ktorých išlo o obrovský štvormotorový stroj, ktorý letel nízko nad zemou a dokonca mal otvorené dvere do nákladového priestoru.

Televízia získala aj vyjadrenie Ministerstva obrany SR. "V uvedenom priestore Vzdušné sily Ozbrojených síl SR nevykonávali žiaden výcvik," reagoval v pondelok Martin Čambalík, riaditeľ Komunikačného odboru Ministerstva obrany SR.

"Išlo o americké lietadlo Hercules C 130. Je to nákladné lietadlo na vojenské účely, americkej výroby. Toto lietadlo musí mať a podľa mojich informácií aj má podaný letový plán a lieta z jedného nemenovaného mesta," uviedol dnes Galko.

Podľa jeho informácií išlo o prípad takého typu letu, keď pilot letí za vidu a orientuje sa pomocou objektu na zemi. "Zo záberov sa zdá, že predpisy boli dodržané a neletelo nižšie ako 300 metrov," poznamenal Galko. V takomto prípade je lietadlo podľa neho povinné kopírovať terén a riadiť sa vizuálne. V prípade, že v jeho okolí sa nachádzajú nejaké ďalšie stroje, tak toto lietadlo je na to upozorňované. Napriek tomu, že nie je na radare, je v spojení s riadiacim letovej prevádzky. "Samozrejme, že o tejto činnosti je informované aj ministerstvo obrany. Deje sa to so súhlasom ministerstva obrany a činnosť vojenského lietadla nad územím Slovenskej republiky musí byť nahlásená," uviedol poslanec.

Skutočnosť, že lietadlo letí v takej nízkej výške a s otvorenými dverami, je podľa Galka taktiež úplne normálna. "Takto sa cvičí výsadok, či už materiálu alebo vojakov. Inak sa lietadlo správa, keď letí s otvorenými dverami a inak so zatvorenými dverami," vysvetlil.

Galko na brífingu kritizoval Ministerstvo obrany SR za nedostatočné informácie o lietadle. "USA sú naši spojenci a k nim sa treba prihlásiť a nielen s nimi robiť biznis. Pokiaľ sme a chceme byť plnohodnotným členom NATO, tak sa nemôžeme v záujme získania nejakých hlasov vyhýbať slovám ako americký, spojenci, USA a pod.," uzavrel.

"Prelet lietadla nad územím SR bol súčasťou vopred plánovanej a dlhodobo riadne koordinovanej výcvikovej aktivity spojeneckých vzdušných síl. Nejde teda o náš výcvik," uviedol vo svojom stanovisku Komunikačný odbor Ministerstva obrany SR. Takéto prelety sú podľa neho vykonávané po štandardnom ohlasovacom a schvaľovacom režime pre prelety vojenských lietadiel nad územím členských štátov NATO. "Na aktuálne prelety boli vydané riadne diplomatické povolenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v koordinácii so Vzdušnými silami Ozbrojených síl SR. Prelety boli riadne plánované a vopred koordinované s civilnými a vojenskými orgánmi Českej republiky, orgánmi riadenia civilnej letovej prevádzky nad územím SR, Ministerstvom obrany SR a Vzdušnými silami OS SR," informoval komunikačný odbor.