Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Galko vyzýva Fica a ďalších na odchod,inak vláda nič zásadné nepresadí

Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec Miroslav Číž zo Smeru-SD odkázal Galkovi, že medzi vystúpeniami na predvolebnom mítingu a v pléne k programu vlády by mal byť rozdiel.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Premiér Robert Fico, ministri vnútra, financií a hospodárstva Robert Kaliňák, Peter Kažimír a Peter Žiga (všetci Smer-SD) by mali odísť. To je jediná možnosť, aby nová vláda dostala šancu bojovať s korupciou či urobila potrebné zmeny v justícii, zdravotníctve aj školstve. Myslí si to podpredseda SaS Ľubomír Galko.

"Je to jediná možnosť, aby niektoré rozumné plány napríklad v školstve, zdravotníctve a zvlášť v justičnej reforme nezostali len na papieri. Inak to bude len jedno ďalšie trápenie a veľké sklamanie. Odchod Roberta Fica a špičiek Smeru do politického dôchodku je základný predpoklad očisty verejného života," vyhlásil Galko v parlamente. Ak špičky Smeru-SD neodídu samé, podľa Galka budú porazené v ďalších voľbách. "Ale Slováci stratia ďalšie roky," poznamenal Galko. Varuje pred tým, že s Ficom a Kaliňákom vo vláde sa charakter štátu neposunie ani o milimeter. "O tomto som hlboko presvedčený," dodal.

Programové vyhlásenie novej vlády považuje za program kabinetu, ktorý je odtrhnutý od reality. Spochybnil viaceré plány vlády. Poukázal napríklad na sľub vyrovnaného rozpočtu v roku 2020. Minulá vláda Roberta Fica sľubovala vyrovnaný rozpočet do roku 2018. "Keďže rok 2020 nie je v súčasnom volebnom období, vláda vyrovnaný rozpočet občanom de facto nesľúbila," povedal. Vláda sa mala podľa neho zaviazať k vyrovnanému rozpočtu aspoň do roku 2019. "Skutočnosť, že to tak nie je, predznamenáva prehlbovanie rozpočtovej nerovnováhy, zadlžovanie a neschopnosť rozumne hospodáriť," povedal Galko.

Opozičného poslanca zaujala aj formulácia, že nový kabinet je vládou kontinuity a pokroku. "Čaká nás kontinuita aj v korupčných kauzách, ktorých mala predchádzajúca vláda požehnane?" pýta sa Galko. Poukázal aj na to, že minimálne dve koaličné strany Most-Híd a #Sieť nesplnia svoje predvolebné sľuby učiteľom. Vo vládnom programe totiž nie sú podľa Galka plány na zásadné zvýšenie platov učiteľov ani návrhy na pomoc začínajúcim pedagógom. Opozičný poslanec spochybňuje aj zámer vlády tvoriť nové pracovné miesta. "Pracovné miesta tvoria podnikatelia a vy im nijako ruky nerozväzujete," odkázal vláde.



Poslanec Miroslav Číž zo Smeru-SD odkázal Galkovi, že medzi vystúpeniami na predvolebnom mítingu a v pléne k programu vlády by mal byť rozdiel. V súvislosti s vytvorením pravo-ľavej vlády uviedol, že "je to prvý, naozaj zásadný moment v slovenskej spoločnosti". Čížovi sa nepozdávajú spupné reči opozície bez štipky pokory.

Jeho stranícka kolegyňa Jana Vaľová Galkovi vymenovala niekoľko návrhov, ktoré vláda chystá v sociálnej oblasti. "Chystáme zmenu zákona o sociálnych službách, valorizáciu dôchodkov na inom princípe, jednotnú lekársku a posudkovú činnosť," vymenovala. Ohradila sa tiež voči Galkovej výzve, aby odišli špičky Smeru-SD na čele s Ficom. "Vy nehovorte, kto má byť vo vláde. Voliči dali známku a Smer mal takmer trojnásobný počet hlasov. Nehovorte, kto tu má a nemá sedieť, voľby to ukázali," vyhlásila.



Poslanec Dušan Jarjabek zo Smeru-SD vyzýva Galka, aby už prestal žiarliť, že SaS nezostavila vládu. "Opozícia len haní, haní a haní. Dostala domácu úlohu kydať, tak kydá. Sú to len kydy," komentoval Galkovo vystúpenie.