Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Galko žiada odtajnenie správy o tunelovaní Vojenského spravodajstva

Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda SaS Ľubomír Galko žiada odtajnenie správy bývalého zástupcu riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias vlády Ivety Radičovej Vladimíra Suchodolinského o údajnom tunelovaní VSS.

Bratislava 21. mája (TASR) - Podpredseda SaS Ľubomír Galko žiada odtajnenie správy bývalého zástupcu riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias vlády Ivety Radičovej Vladimíra Suchodolinského o údajnom tunelovaní VSS. Povedal to na brífingu po dnešnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva s tým, že minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) mu prisľúbil súčinnosť.



Galko prichádza so žiadosťou o odtajnenie správy po tom, ako polícia vyšetrovanie tejto kauzy vo februári zastavila, lebo skutok nie je trestným činom. Podľa liberálneho poslanca na ďalšie utajovanie správy nie je žiaden dôvod, lebo v nej spomínané budovy a objekty, ktoré mali byť predmetom machinácií, už boli aj tak dekonšpirované. "Treba ju odtajniť, nech si verejnosť vytvorí názor o tom, ako sa presúvali nehnuteľnosti, ako sa do nich vrážali peniaze a u koho skončili," povedal Galko. Poslanci sa s ministrom dohodli, že na najbližšom rokovaní výboru predložia informáciu, ako je potrebné postupovať, aby správa mohla byť odtajnená.

Na margo zastaveného vyšetrovania Galko odcitoval reakciu Suchodolinského. "Ak nie je tunelovaním priama krádež auta alebo peňazí priamo z pokladne, ak nie je krádež to, že sa urobia fiktívne opravy chát a následne sa predajú, pričom sa to zdôvodní padnutím stromu, ktorý nikdy nespadol, ak sa tieto veci nepreveria a ja viem, že ich vyšetrovateľ nepreveril, ja to nepovažujem za žiadne vyšetrovanie. Je to len trápna tragikomédia, ktorá v tomto štáte funguje na každej úrovni," citoval Suchodolinského.

Galko tiež poukázal na skutočnosť, že vyšetrovateľom v tomto prípade bol rovnaký človek, ktorý navrhol obžalovať Hedvigu M. Ž., zastavil kauzu emisie a navrhol obžalovať bývalého riaditeľa VSS za ohováranie.