Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Gambleri budú mať od 1. februára možnosť volať na poradenskú linku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Linku financuje sedem spoločností, prevádzkovatelia hazardných hier, medzi nimi aj národná lotériová spoločnosť Tipos.

Bratislava 31. januára (TASR) - Centrum pre liečbu drogových závislosti (CPLDZ) v Bratislave bude od 1. februára zabezpečovať bezplatnú poradenskú linku pre závislých hráčov 0800 800 900. Ľudia trpiaci gamblerstvom, ale aj ich rodinní príslušníci sa na odborníkov môžu obrátiť počas pracovných dní, v čase od 09.00 do 17.00 h.

Riaditeľ CPLDZ a hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica dnes na tlačovej konferencii uviedol, že zriadenie poradenskej linky v tomto režime je istým kompromisom. "Problém ako taký by si zaslúžil nonstop linku, tak to aj CPLDZ navrhovalo. Napokon prišlo spolu so sponzormi tejto linky k dohode, že linka bude prevádzkovaná počas pracovných hodín a mimo pracovných hodín bude k dispozícii záznamník," uviedol Okruhlica.

Linku financuje sedem spoločností, prevádzkovatelia hazardných hier, medzi nimi aj národná lotériová spoločnosť Tipos. Ročné náklady na prevádzku predstavujú sumu 50.000 eur. Po roku by malo prísť k hodnoteniu efektívnosti takéhoto režimu linky. V prípade potreby sa podľa Okruhlicu zainteresované strany dohodli na možnosti rozšírenia prevádzky. "Verím, že zriadenie tejto linky je prvý krok k tomu, aby sa rozbehla širšia starostlivosť o závislých hráčov a tomuto problému sa v spoločnosti venovala väčšia pozornosť," povedal Okruhlica a dodal, že mechanizmus závislosti v mozgu pri patologickom hráčstve je taký istý ako pri látkových závislostiach - alkohol, tabak, drogy.

Význam prevencie a starostlivosti o patologických hráčov zdôraznila aj výskumníčka z CPLDZ Silvia Slezáková. "V rámci našej štúdie sme sledovali pacientov, ktorí pristúpili na liečbu v roku 2009. Po roku od liečby abstinovalo od hrania 90 percent z nich, po troch rokoch to bolo 87,5 percenta pacientov, " uviedla Slezáková.

Ako na tlačovej konferencii informovala psychologička Janka Antošková z CPLDZ, počet patologických hráčov, ktorí vyhľadali pomoc v centre, najviac stúpal v rokoch 2001-2005. Odvtedy je počet pacientov viac-menej stabilizovaný. "Najviac patologických hráčov, ktorí pristúpili na liečbu v našom zariadení, až 63 percent, prepadáva automatom, 24 percent je závislých od tipovania a stávkovania a takmer 12 percent prepadlo rulete, aj v internetovej forme." Antošková tiež pripomenula, že každý štvrtý patologický hráč trpí aj iným druhom závislosti. "Najmä ide o závislosti od alkoholu, ale aj od marihuany či pervitínu."

Psychologička Alica Kantorková informovala, že na linku sa môžu obracať jednak samotní ľudia trpiaci gamblerstvom, takisto ich rodinní príslušní, ale aj lekári, ktorí sa na Centrum a poradenskú linku môžu obrátiť s odbornou otázkou. K dispozícii budú psychológovia a psychoterapeuti.

V súvislosti so zavedením poradenskej linky budú mať prevádzky zariadení, kde sa môžu hrať hazardné hry, na viditeľnom mieste umiestnený štítok s informáciou o čísle linky bezplatnej pomoci pre závislých hráčov 0800 800 900 a takisto kontaktné informácie o Centre pre liečbu drogových závislostí.