Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Garant študijného programu bude môcť odpracovať 69 hodín týždenne

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Michal Svítok

Dušan Čaplovič dnes podpísal ďalšie kritériá akreditácie študijných programov vysokoškolského vzdelávania.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič dnes podpísal ďalšie kritériá akreditácie študijných programov vysokoškolského vzdelávania, ktoré obsahujú podmienky pre garantov študijných programov. Šéf rezortu odobril aj kritériá pre akreditáciu habilitačného konania a konania na vymenúvanie profesorov. Nové podmienky začnú platiť pre tie študijné programy, o ktorých akreditáciu budú vysoké školy žiadať po 15. apríli 2013.

Jednou z nich je požiadavka, aby garant študijného programu bol zamestnaný na vysokej škole na ustanovený týždenný pracovný čas a bol zaradený na fakulte, na ktorej sa študijný program uskutočňuje. "Podľa nových kritérií budú musieť garanti spĺňať podmienku, aby súčet hodín ich pracovného času v rámci pôsobenia na vysokých školách neprekročil 69 hodín týždenne," povedal pre TASR hovorca ministerstva Michal Kaliňák.

Kritériá podľa jeho slov zohľadňujú aj nedávnu novelu zákona o vysokých školách a pri profesijne orientovaných bakalárskych študijných programoch vyžadujú prax študenta najmenej počas jedného semestra alebo dvoch trimestrov. Pre jednotlivé študijné odbory tiež môžu byť kritériá konkretizované v súlade s týmito kritériami. So špecifikami pre jednotlivé študijné odbory počítajú aj kritériá akreditácie habilitačného konania a konania na vymenúvanie profesorov.

Minister Čaplovič vo štvrtok (4. 4.) podpísal prísnejšie kritériá pre akreditáciu vysokých škôl. Od nových podmienok očakáva skvalitnenie výučby a ako avizoval, viac peňazí má ísť za kvalitou. Myslí si, že vzhľadom na finančný balík pre školstvo je na Slovensku priestor, aby sedem až deväť vysokých škôl pôsobilo ako univerzity. V nových kritériách sú kladené aj vyššie nároky na garantov študijných programov.