Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Gašpar: Ďalších 25 policajtov odcestuje do Macedónska do dvoch týždňov

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (uprostred), podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (prvý zľava) a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar (vpravo). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Súčasná misia, v rámci ktorej pôsobí v Macedónsku od 4. februára 25 policajtov, sa skončí 4. marca. Slovenskí policajti pricestujú domov o deň neskôr.

Gevgelija/Bratislava 2. marca (TASR) – Do dvoch týždňov by mal do Macedónska odcestovať ďalší kontingent slovenských policajtov. Na záver dnešnej návštevy macedónsko-gréckych hraníc to uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Gašpar sprevádzal v Macedónsku premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Na úrovni šéfov rezortov vnútra bolo dohodnuté, že policajná výpomoc Slovenska bude pokračovať. Podľa Gašpara bude teraz Slovensko čakať na oficiálny pozývací list, aby mohlo byť uzatvorené memorandum o spolupráci.



"Myslím si, že do tých dvoch týždňov vieme pripraviť ďalších 25 policajtov, ktorí by mohli vystriedať súčasných," uviedol Gašpar.

Súčasná misia, v rámci ktorej pôsobí v Macedónsku od 4. februára 25 policajtov, skončí 4. marca. Slovenskí policajti pricestujú domov o deň neskôr.

Gašpar tiež informoval, že v rovnaký deň skončia slovenskí policajti i misiu v Slovinsku. Ide už o druhú rotáciu. Podľa policajného šéfa je otázka ďalšieho predĺženia tejto misie ešte otvorená. "Záleží to aj od krajiny, ktorá nás pozýva," vysvetlil.

Policajný prezident sa dnes v dočasnom tranzitnom centre v Gevgeliji stretol s policajtmi, ktorí pomáhajú na tomto úseku macedónsko-gréckych hraníc. Od šéfa tranzitnej stanice sa dozvedel, že ich výkon hodnotí macedónska strana pozitívne.

"Vyjadroval sa (vedúci tábora, pozn. TASR) dokonca k tomu incidentu, ktorý tam bol pred dvoma dňami na železničnom prejazde," priblížil Gašpar. Migranti sa v pondelok pokúsili preraziť hraničný plot a dostať sa z Grécka do Macedónska. "Boli jediní, ktorí zachovali chladnú hlavu, dobre sa rozhodli a v zásade veľmi vypomohli pri zvládnutí tej situácie do nejakých 15-20 minút," opísal Gašpar postup slovenských policajtov počas incidentu.

Slovenskí policajti v Macedónsku nestrážia priamo zelenú hranicu – to zabezpečujú ozbrojené sily tejto krajiny. Na starosti majú činnosti spojené s prevádzkou hraničného prechodu v Gevgeliji, kadiaľ prechádzajú migranti pri svojom putovaní západobalkánskou migračnou trasou. Policajný prezident konkretizoval, že tam kontrolujú dodržiavanie verejného poriadku a pomáhajú pri registrácii a bezpečnostných previerkach prichádzajúcich migrantov.

Príslušníci slovenského policajného zboru pôsobia tiež na cestách vo vnútrozemí Macedónska, kde zisťujú pobyt a pohyb migrantov. Pre nasledovný kontingent bude podľa Gašpara potrebné pripraviť niektoré zmeny vo výzbroji a výstroji. Okrem nočného videnia by mali byť policajti vybavení aj termovíznymi kamerami a časťami protiúderových kompletov.