Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

GAŠPAR: Galko použil neprimerané slová na policajta z kauzy putá

Na snímke prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Foto: TASR/Michal Svítok

Policajný prezident reagoval na vyjadrenia poslanca, že tento policajt z prípadu nasadzovania pút mladej žene, v inom prípade - pri zásahu pred štyrmi rokmi - spôsobil úmrtie mladíka.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Poslanec Ľubomír Galko (SaS) použil neprimerané tvrdenia, keď uviedol že bratislavský policajt Ľuboš T., známy zo zverejneného videozáznamu, v ktorom nasadzoval putá mladej žene, a ktorého obvinili zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a posadili do väzby, v inom prípade pri zásahu pred štyrmi rokmi spôsobil úmrtie mladíka.

Uviedol to dnes na brífingu prezident Policajného zboru (PZ) SR Tibor Gašpar, ktorý tým reagoval na vyhlásenie poslanca Galka na utorkovom (28.10.) rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Galkove tvrdenia boli podľa slov prezidenta PZ znevážením činnosti polície.

Prípad spred štyroch rokov

Prípad sa odohral v septembri 2010 v poobedňajších hodinách na Budatínskej ulici v Bratislave. Vozidlo Fiat bolo zastavené trojčlennou policajnou hliadkou v rámci dohľadu nad bezpečnosťou cestnej premávky. Vozidlo s trojčlennou posádkou malo poškodený nárazník, priblížil Gašpar. Vodič sa začal po zastavení triasť. "Keď sa príslušník polície opýtal, prečo sa tak správa, vodič uviedol, že sa bojí pokuty a že je užívateľom marihuany a v minulosti mal zákaz viesť motorové vozidlo," povedal Gašpar. Po vystúpení z auta si mladík sadol na obrubník, upadol do bezvedomia a hliadka privolala cez operačné stredisko rýchlu záchrannú pomoc. Hliadka sa do príchodu sanitky snažila mladíka oživovať.

Mladík podľa lekárskej správy zomrel na zástavu srdca, nedošlo k fyzickému kontaktu s hliadkou a nebolo v tomto prípade podané trestné oznámenie. Všetok materiál k tomuto prípadu policajný prezident postúpi na Inšpekciu ministerstva vnútra. "Nie som obhajca policajta Ľuboša T. Je stíhaný väzobne. Musím ale povedať, že tak poskytnuté informácie, ako ich ponúkol poslanec Galko, sú hrubým zneužívaním v politickom súboji a zaťahovaním polície do tohto súboja," zdôraznil Gašpar. Poznamenal, že ročne je stíhaných 0,65 percenta z celkového počtu príslušníkov polície.

Poslanec hovoril o očitom svedkovi

Ľubomírovi Galkovi sa podľa jeho slov ozval očitý svedok incidentu, keď pri zásahu tohto policajta zomrel 22-ročný muž. "Bolo to pred štyrmi rokmi pri náhodnej kontrole. Ten chlapec mal slabé srdce, dostal záchvat a nebola mu poskytnutá prvá pomoc s tým, že simuluje."

Poslanec Galko tvrdí, že tento prípad nemôže skončiť upálením jedného policajta, o ktorom sa povie, že zlyhal, a ide sa ďalej. "Zlyhal systém, zlyhali psychotesty, jeho nadriadení, zlyhali kontrolné mechanizmy a možno aj hodnotiaci systém policajta. Keby nebolo na svete video, som presvedčený, že sa neudeje nič. Od zverejnenia videa ma kontaktovalo množstvo ľudí ohľadom zákrokov tohto policajta, ktoré nemohli prejsť bez trestu, ak by ho niekto nekryl. Tento policajt mal byť už dávno mimo polície," myslí si opozičný poslanec. Galko tiež upozornil, že na Ľuboša T. bolo podaných 44 sťažností, pričom len za šesť z nich bol potrestaný. "Toto je zlyhanie systému a treba potrestať aj jeho nadriadených. Je pravdou, že Ľuboš T. dosahoval výsledky, preto mu bolo tolerované dlhodobo protizákonné konanie a boli zakrývané jeho prešľapy," myslí si.

Policajt je vo väzbe

Ľuboša T. vzal Okresný súd Bratislava V do väzby v sobotu 25. októbra v kauze vyššie spomínaného videozáznamu. Dôvodom sú obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov.

Čo sa stalo?

Video zo zadržania ženy zverejnil ako prvý portál čas.sk. Zásahu policajtov voči mladej žene podľa portálu predchádzal problém s nálepkou STK. Podľa videa jej policajti nasadili putá, čo si jej dcéra nahrala mobilným telefónom. Obe skončili na policajnej stanici, dcéra preto, že nemala pri sebe občiansky preukaz, ale len doklad o jeho strate.

Reportáž TV JOJ o zásahu: