Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

POLICAJNÝ PREZIDENT:Na hranici Maďarska a Srbska rastie tlak migrantov

Prezident PZ Tibor Gašpar Foto: Tablet.TV

Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar EXKLUZÍVNE pre TABLET.TV komentuje vývoj situácie ohľadom migračného tlaku.

Bratislava 12. februára (Teraz.sk) – Na hranici Maďarska so Srbskom sa opäť začína zvyšovať migračný tlak, aj väčšie skupiny sa pokúšajú hranicu prekročiť ilegálne. V relácii TABLET.TV to konštatoval prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.

V tejto súvislosti upozornil, že na území Slovenska zatiaľ nemôžeme hovoriť o veľkej zmene v počtoch nelegálnych migrantov. „Kým v treťom týždni sme zaznamenali 12 nelegálnych migrantov, v štvrtom týždni to bolo 30 a v tomto piatom týždni 45,“ spresnil s tým, že v útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove sa momentálne nachádza 25 migrantov a v Sečovciach 12.



V minulom roku zaistila polícia na území Slovenska 2313 nelegálnych migrantov. „K tomu treba pripočítať ešte 222 osôb, ktoré sa pokúsili prekročiť zelenú, predovšetkým schengenskú hranicu s Ukrajinou, a to najmä ilegálnym spôsobom,“ konštatoval Gašpar.

V porovnaní s rokom 2014 sa zvýšil počet nelegálnych migrantov o 1231. V roku 2015 ich bolo celkovo 2535 a v roku 2014 ich bolo 1304.

Slovenskí policajti naďalej pomáhajú s migračnou krízou aj v zahraničí. „Momentálne sme vyslali jednotky do Macedónska, vyslali sme jednotku do Slovinska a koncom februára pôjde aj 22-členná skupina policajtov pre potreby Frontexu,“ spresnil policajný prezident.

Ako dodal, odozva z krajín, v ktorých slovenskí policajti pôsobili, teda z Maďarska a Slovinska, je len pozitívna. „Naši policajti pomáhajú navýšiť kapacity práve pre stráženie zelenej hranice, pomáhajú pri udržiavaní verejného poriadku v táboroch, kde sú ubytovaní migranti, kde ich treba registrovať, aby sa tam nevyskytli nejaké narušenia v osobných vzťahoch alebo s domácim obyvateľstvom,“ priblížil Tibor Gašpar.