Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

T. GAŠPAR: Legislatívna úprava držby zbraní je nadštandardná

Na snímke prezident Policajného zboru (PZ) SR Tibor Gašpar. Foto: TASR/Michal Svítok

Policajný prezident sa vyjadril aj k otázke, čo môže polícia urobiť, aby zamedzila podobným udalostiam, aká sa odohrala pred piatimi rokmi v Devínskej Novej Vsi.

Bratislava 29. augusta (TASR) – Legislatívna úprava držby zbraní je v súčasnosti na Slovensku v porovnaní s európskymi krajinami nadštandardná. Isté rezervy je však možné nájsť v komunikácii medzi lekármi a policajtmi, napríklad v prípadoch zhoršenia zdravotného stavu držiteľa zbrane. Pre TASR to uviedol Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar v súvislosti s tragickým výročím streľby v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.

Policajný prezident sa vyjadril aj k otázke, čo môže polícia urobiť, aby zamedzila podobným udalostiam, aká sa odohrala pred piatimi rokmi v Devínskej Novej Vsi. „Môže získavať informácie o držiteľoch zbraní, či nie je ich správanie nejaké podozrivé alebo či sa nemení ich zdravotná klasifikácia. Skúmať, či tu nie je dôvod na odňatie zbrane,“ uviedol Gašpar o legálnych držiteľoch zbraní. Podľa neho strážcovia zákona môžu taktiež zisťovať, či sa takáto osoba dopúšťa nejakého priestupkového alebo trestného konania.

Pri bežnom držiteľovi zbrane môže zasa zaznamenať zmeny jeho správania napríklad jeho okolie a urobiť o tom oznámenie, ktoré polícia preverí.

Pri nelegálnych zbraniach ide podľa policajného prezidenta o väčší problém, aj v tomto prípade sa však dajú nájsť riešenia. „Napríklad v súvislosti s bojom proti terorizmu funguje systém opatrení, ktoré vykonáva polícia a iné štátne orgány za účelom, či niekto nechce vykonať nejaký podobný čin,“ povedal Gašpar.

Ďalšou možnosťou, ktorú podľa neho má polícia, je dostatočný prehľad o nelegálnych zbraniach na území Slovenska. „V tejto súvislosti je tu zriadené špecializované pracovisko, ktoré sa snaží odhaľovať trestnú činnosť obchodovania s nelegálnymi zbraňami,“ skonštatoval Gašpar.

Každé sprísnenie pravidiel držby zbraní podľa neho vyvoláva odpor u tej väčšiny, ktorá zákon dodržiava. „Každé vyšetrenie je dnes spojené aj s finančnou úhradou, treba nájsť kompromis,“ uzavrel s tým, že súčasnú právnu úpravu držby zbraní považuje za nadštandardnú.

Jedna z najtragickejších kriminálnych udalostí na Slovensku sa stala 30. augusta 2010 na Ulici Pavla Horova v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Vrátane strelca zomrelo pri nej osem ľudí a 15 bolo zranených.