Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Policajný prezident: Teroristi oslovujú osamelých vlkov cez internet

Prezident PZ Tibor Gašpar. Foto: screenshot Tablet.TV

Oslovovanie jednotlivcov cez internet , ktorí potom páchajú teroristické činy ako osamelí vlci, využívajú teroristi aj Islamský štát, tvrdí policajný prezident Tibor Gašpar.

Bratislava 19. februára (Teraz.sk) – Teroristické organizácie vrátane Islamského štátu využívajú internet na oslovenie tzv. „osamelých vlkov“, jednotlivcov, ktorí potom samostatne páchajú teroristické útoky. „Veľmi rýchlo sa tam dá šíriť ideológia, sú tam návody, ako si vyrobiť výbušniny, ako spáchať útok, ktorý sa rozhodne osamelý vlk alebo osamelý aktér urobiť,“ konštatoval v relácii Tablet.TV prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.

Zároveň upozornil, že anonymita internetu poskytuje oslovovať veľké množstvo ľudí. „Je to prostredie, v ktorom nájdu všetko, čo potrebujú, je to fiktívna komunita, pretože nahrádza bežné sociálne vzťahy,“ dodal s tým, že aj internetu venuje polícia pozornosť.

Na stránkach, ktoré využívajú teroristické organizácie, sa šíri ideológia bez toho, aby došlo k osobnému kontaktu. Ak majú ľudia zlé sociálne zázemie, anonymná skupina, ktorá s nimi komunikuje ich podľa policajného prezidenta dokáže rýchlo radikalizovať a viesť k spáchaniu samovražedného útoku.

„Za osamelých vlkov sa považujú osoby, ktoré prešli v relatívne krátkom čase štrukturovaným procesom radikalizácie, a ktoré sa rozhodli spáchať teroristický trestný čin bez toho, že by mali nejakú priamu väzbu na nejakú veľkú teroristickú organizáciu alebo skupinu,“ vysvetlil Gašpar.

„Títo ľudia sú niekedy z nášho pohľadu nebezpečnejší než klasické teroristické skupiny,“ zhodnotil. Dodal, že takíto ľudia sa väčšinou radikalizujú veľmi rýchlo a najmä prostredníctvom internetu. „O svojich zámeroch väčšinou svojmu okoliu nič nehovoria a zaregistrovať nejaké zmeny môže len vonkajšie prostredie, ktoré je blízko nich,“ vysvetlil. Prevencia takejto trestnej činnosti je podľa neho veľmi komplikovaná.

Na Slovensku registruje polícia útok osamelého vlka, keď sa páchateľ v Košiciach snažil bojovať voči obchodnému reťazcu. „Použil, bohužiaľ, prostriedky typické pre teroristický útok, naplnil akýsi nástražný výbušný systém železom, ktorý aj vybuchol. Chvalabohu to nebolo bez veľkých následkov,“ priblížil Gašpar.

V súvislosti s kauzou Harmana, ktorý v roku 2010 spustil streľbu na sídlisku v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a streľba si vyžiadala osem mŕtvych a 15 zranených konštatoval, že práve u neho prešiel proces zmeny vnútornej osobnosti bez pozornosti okolia napriek tomu, že to bol športový strelec. „Motívom boli zrejme zlé sociálne vzťahy, ktoré vyvrcholili takýmto útokom,“ uzavrel.