Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Slovensko

Gašparovič povzbudil Bosnu a Hercegovinu k väčšej intenzite reforiem

Prezident Ivan Gašparovič Foto: TASR/Milan Kapusta

Stalo sa tak počas prijatia veľvyslankyne BaH pre SR so sídlom v Prahe Danky Savičovej v Prezidentskom paláci.

Bratislava 13. marca (TASR) - K väčšej intenzite reforiem v prospech občanov a k snahe o integráciu do Európskej únie dnes povzbudil prezident SR Ivan Gašparovič Bosnu a Hercegovinu (BaH). Stalo sa tak počas prijatia veľvyslankyne BaH pre SR so sídlom v Prahe Danky Savičovej v Prezidentskom paláci.

Uistil, že Slovensko ich v tejto snahe naďalej podporuje na bilaterálnej aj multilaterálnej úrovni. Zároveň vyjadril presvedčenie, že krajine sa podarí konsolidovať situáciu. Pre politické ťahanice sa totiž minulý mesiac zrútili dlhotrvajúce rozhovory s Európskou úniou o ústavnej reforme, ktorá by odstránila diskrimináciu menšín a umožnila Bosne požiadať o členstvo v EÚ.

Európsky komisár pre rozšírenie Štefan Füle povedal, že rozhovory nebudú pokračovať. Podľa jeho slov zaujala EÚ nový prístup k Bosne, v rámci ktorého bude dávať prednosť riešeniu ekonomických a sociálnych výziev pred politickými záležitosťami.

Savičová na dnešnej nástupnej audiencii uviedla, že všetci obyvatelia BaH sa cítia byť Európanmi a o európskom smerovaní niet pochybností. Poukázala na niektoré úspešne zvládnuté reformy. Komplexnosť iných si podľa jej slov vyžiada viac času. Zdôraznila potrebu výraznejšej pomoci a angažovania sa EÚ.

Poverovacie listiny prezidentovi dnes odovzdal aj veľvyslanec Moldavska pre SR so sídlom vo Viedni Andrei Popov.

Ten poďakoval Slovensku za to, že Moldavsko je ako jediný európsky štát zaradené medzi tri programové krajiny oficiálnej rozvojovej pomoci SR. "Otvorenie slovenského veľvyslanectva v Moldavsku bolo výrazným krokom posilnenia nielen politickej a hospodárskej spolupráce, ale aj kooperácie vo všetkých oblastiach," konštatoval veľvyslanec.

Gašparovič deklaroval záujem Slovenska v pokračovaní pomoci eurointegračným snahám Kišiňova. Zaujímal sa tiež o vývoj v krajine pred koncoročnými parlamentnými voľbami, ako aj o názor na ukrajinskú krízu a situáciu na Kryme.

Prezident hovoril s veľvyslancami Guatemaly a Mexika o ekonomickej spolupráci

Ekonomická spolupráca dnes dominovala v rozhovoroch prezidenta Ivana Gašparoviča v rámci nástupnej audiencie guatemalského a mexického veľvyslanca pre SR. Obaja majú svoje sídla vo Viedni.

Vzájomný obchodný obrat medzi Slovenskom a Guatemalou niekoľko rokov rastie a v súčasnosti predstavuje okolo 10 miliónov eur. Ide o najvýznamnejšieho obchodného partnera SR v Strednej Amerike. K ekonomickým kontaktom prispieva aj spolupráca mincovne Kremnica, ktorá získala od Guatemalskej štátnej banky kontrakt na dodávku mincí v hodnote vyše šesť miliónov eur.

Hlava štátu v rozhovore s veľvyslancom Antoniom Robertom Castellanosom Lópezom vyzdvihla tiež archeologický prieskum Mayskej civilizácie v Guatemale. Slovenský archeologický a historický inštitút v Bratislave totiž získal od tamojšej vlády licenciu na realizáciu archeologických vykopávok. Projekt financuje slovenská strana. Gašparovič poukázal tiež na možnosti spolupráce v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu.

Prezident prijal poverovacie listiny aj od veľvyslanca Mexika Luisa Alfonsa De Albu Góngoru.

Zhodli sa na tom, že medzi oboma krajinami existuje ešte veľa oblastí, na ktorých sa dá popracovať v rámci spolupráce, ako napríklad ekonomika a kultúra.

Mexiko v ostatnom období podľa ambasádora spustilo ekonomické reformy, ktoré môžu prispieť k rozvoju ekonomických vzťahov či obchodu medzi mexickými a slovenskými firmami.

"Som veľmi rád, že náš obchodný obrat, aj keď nie rapídne, ale predsa stúpa," uviedol Gašparovič s tým, že je dôležité zamerať sa na investície a vývoz výrobkov s vyššou pridanou hodnotou.