Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Osobám s poskytnutým azylom overia vzdelanie aj bez dokladov

Prezident SR Ivan Gašparovič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o uznávaní odborných kvalifikácií.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Osoby s medzinárodnou ochranou, ktoré odišli zo štátu pôvodu bez možnosti vziať si svoje doklady o vzdelaní, si od decembra budú môcť dať overiť svoje vzdelanie. Umožní im to novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Ľudia, ktorým bol poskytnutý azyl, alebo im bola poskytnutá doplnková ochrana, tak dostanú možnosť dať si posúdiť a overiť získané vzdelanie na základe písomnej žiadosti. Okrem svojich identifikačných údajov tam uvedú aj podstatné informácie týkajúce sa svojho vzdelania. Ministerstvo školstva predmetnú žiadosť posúdi a podľa úrovne vzdelania uvádzanej žiadateľom určí príslušnú školu, ktorá uskutoční skúšku na overenie vzdelania žiadateľa s medzinárodnou ochranou.

Samotný proces overenia a zhodnotenia prebehne formou skúšky, ktorá pozostáva z ústnej a písomnej časti a v prípade potreby aj praktickej časti.

Ak ministerstvo zistí, že osoba s medzinárodnou ochranou neuvádza v žiadosti pravdivé informácie, alebo zistí, že v čase, keď prebiehalo konanie o udelenie azylu, svoj doklad o vzdelaní mala, žiadosť zamietne.

Prezident podpísal aj novelu zákona o výkone väzby, ktorá umožní lepšie pracovať s odsúdenými a viac ich motivovať k aktívnemu plneniu svojich povinností.