Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Semená konopy siatej vypadnú zo zoznamu omamných látok

Prezident SR Ivan Gašparovič Foto: TASR

Dobrovoľní hasiči sa budú od apríla viac využívať pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách.

Bratislava 11. februára (TASR) - Semená konopy siatej nebudú od 15. marca zaradené medzi omamné látky. Ministerstvo zdravotníctva ich v novele zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič, vyňalo na podnet ministerstva pôdohospodárstva z I. skupiny omamných látok.

Rastliny odrody konopy siatej budú podliehať rovnakej právnej úprave ako doposiaľ, ale vyňaté budú zo skupiny omamných látok jej semená. Podľa ministerstva totiž semená konopy siatej neobsahujú kanabinoidy, a preto nie je potrebné, aby podliehali kontrolným opatreniam. Opatrenie sa po pripomienke ministerstva pôdohospodárstva týka aj ich spracovania.

Na druhej strane do zoznamu pribudne osem nových látok, ako napríklad bufedrón, desoxypipradrol či 4-metylamfetamín. Zároveň dôjde k preradeniu psychotropnej látky GBH z III. do II. skupiny omamných látok, čím ministerstvo reaguje na rezolúcie OSN. Lieky s obsahom tohto liečiva sa tak budú predpisovať na lekárske predpisy s modrým pruhom.

Dobrovoľní hasiči sa budú viac využívať pri požiaroch či povodniach

Dobrovoľní hasiči sa budú od apríla viac využívať pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách. Vyplýva to zo zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane SR, ktorý podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Okrem väčšieho zapojenia dobrovoľníkov štát plánuje v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných miest.

Ministerstvo vnútra pri príprave zákona argumentovalo tým, že v niektorých častiach Slovenska trvá hasičom dojazd na miesto udalosti 30 minút. Túto situáciu by mala zlepšiť práve spolupráca s dobrovoľníkmi. Štát s dobrovoľníkmi ráta najmä pri povodniach či požiaroch, pomôcť by mohli aj pri nehodách, kde sa podľa MV môžu dostať skôr než profesionáli.

Dobrovoľným hasičom, ktorí sa prihlásia, štát poskytne výcvik, ročný paušál a tým, ktorí nemajú výstroj, ju bude postupne dopĺňať v rámci európskeho projektu. Štát chce rovnako zmierniť platbou pre týchto hasičov riziko pri zásahu a preplatí im tiež pohonné látky. Výcvik bude poskytovať Dobrovoľná požiarna ochrana SR, do prípravy dobrovoľníkov sa majú zapojiť aj ozbrojené sily.

Novou legislatívou sa ruší obecný hasičský zbor a obecný hasičský útvar a zriaďuje sa dobrovoľný hasičský zbor obce. Tu sa predpokladá širšie zapájanie dobrovoľnej požiarnej ochrany a ich personálnych zdrojov.