Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Gašparovič s Macejkovou o Čentéšovi nehovoril, je to záležitosť ÚS

Na snímke zľava bývalý rektor TU Juraj Sinay, prezident SR Ivan Gašparovič a rektor TU Anton Čižmár v priestoroch TU, v pozadí budova Technickej univerzity. Foto: TASR/František Iván

„ Ja som svoje stanovisko povedal. Nerád by som menoval za generálneho prokurátora osobu, a to vôbec nesúvisí s menom, ktorá vznikla a bola zvolená v korupčnom prostredí NR SR,“ povedal Gašparovič.

Košice 20. marca (TASR) – Prezident SR Ivan Gašparovič nepovažoval pri návšteve Košíc za dôležité prerokovať otázku vymenovania, či nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora s predsedníčkou Ústavného súdu (ÚS) Ivettou Macejkovou.

„Je to záležitosť ÚS, nie moja. Ja som svoje stanovisko povedal. Nerád by som menoval za generálneho prokurátora osobu, a to vôbec nesúvisí s menom, ktorá vznikla a bola zvolená v korupčnom prostredí NR SR,“ povedal Gašparovič. Pripomenul, že aj samotný Čentéš odstúpil z pozície kandidáta na generálneho prokurátora, pretože sám vyhlásil, že je tam korupcia a kupujú sa hlasy. „Ak má prezident niesť zodpovednosť za voľbu, ktorá minimálne porušovala demokratické princípy, tak nech si to NR SR sama zvolí a nie je potrebné, aby to parafoval prezident,“dodala hlava štátu.

K výsledkom predčasných parlamentných volieb prezident povedal, že sú odrazom vôle voličov. „Z tých riešení, ktoré sa ukazovali pred voľbami, má toto riešenie svoje racio,“ uviedol. Vyjadril presvedčenie, že v parlamente nastane iná situácia a bude väčšia tolerancia a solidarita pri schvaľovaní zákonov. „Stále si myslím, že alternatívou tohto stavu, ktorý je teraz, by bola pravo ľavá koalícia, ale nie som sklamaný, že to tak nie je,“ uzavrel prezident.