Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŽIAKOVÁ: V 2. kole francúzskych volieb existuje riziko väčšej neúčasti

Dobrovoľníci sčítavajú volebné lístky v prvom kole prezidentských volieb po uzatvorení volebnej miestnosti v Paríži 23. apríla 2017, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odhodlanie, s akým podľa nej bojovali kandidát vnútorne krvácajúcej pravice Fillon a krajne ľavicový Melénchon, nedosiahlo svojím posunom k viacerým ideovým extrémizmom dostatočnú odozvu.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Výsledok prvého kola prezidentských volieb odráža nutnosť zmeny vo francúzskom systéme vo viacerých, ak nie všetkých, rovinách spoločnosti. Pre TASR to uviedla Gabriela Albrecht Žiaková, predsedníčka Slovaquitaine, organizácie pre rozvoj slovensko-francúzskych vzťahov so sídlom v Bordeaux.

"Odpoveď voličov je historická a je prvým krokom ku zmenám od základov, teda počnúc straníckym systémom Francúzska. Svedčí o tom postup do druhého kola finančníka Emmanuela Macrona s čistým politickým kontom, ktorého hnutie Vpred! existuje desať mesiacov, a ženskej kandidátky, pravicovej nacionalistky Marine Le Penovej, pokračovateľky politickej strany svojho otca Národný front," uviedla.

Odhodlanie, s akým podľa Žiakovej bojovali kandidát "vnútorne krvácajúcej" pravice Francois Fillon a krajne ľavicový kandidát Jean-Luc Melénchon, nedosiahlo svojím posunom k viacerým ideovým extrémizmom dostatočnú odozvu. "Katastrofálne umiestnenie socialistu Benoita Hamona v rebríčku prvého kola prezidentských volieb potvrdzuje rozklad tradičných straníckych hodnôt v kolektívnom povedomí voličov Francúzska," uviedla.

Okrem Jeana-Luca Melénchona, pravica, stred a aj ľavica oficiálne podporili v druhom kole Macrona. "V druhom kole prezidentských volieb si zvolili antagonizmus. Apelujú na 'patriotizmus' a jednotu takzvaného republikového frontu proti nacionalizmu Le Penovej a jej Národnemu frontu. Odozva ich straníckej základne nie je stopercentne predvídateľná," zdôrazňuje Žiaková.

Zároveň uviedla, že pre mnohých voličov zostáva druhé kolo veľkým ideologickým otáznikom, v dôsledku čoho existuje reálne riziko zvýšenej neúčasti. "Z toho vyplýva aj fakt, že sa do prvých minút kampane druhého kola prezidentských volieb bez okolkov vmiešala kampaň parlamentných volieb, ktoré sa budú konať o šesť týždňov. Politická hra nabrala prvé kontúry v podobe dohody medzi pravicou a stredom," konštatovala.

Ak by sa stal Macron prezidentom a nepodarilo by sa mu vytvoriť stabilnú vládu a parlament s novými tvárami na realizáciu hĺbkových reforiem, Žiaková si myslí, že by tak prostredníctvom protikandidátky Le Penovej pripravil pôdu na frexit, teda vystúpenie Francúzska z Európskej únie.