Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Geist o klimatickej dohode: Situácia sa opakuje, no je to vážnejšie

Radovan Geist, archívne foto. Foto: Tablet.TV

Poukazovanie na snahu chrániť domácu ekonomiku a zamestnanosť podľa princípu Najprv Amerika, resp. Amerika prvá je podľa Geista nielen krátkozraké a sebecké, ale aj zavádzajúce.

Bratislava 3. júna (TASR) - Podľa analytika portálu EurActiv.sk Radovana Geista sa v istom zmysle v súvislosti s odstúpením amerického prezidenta Donalda Trumpa od klimatickej dohody opakuje situácia z roku 2001, keď nastupujúci prezident George W. Bush mladší stiahol podpis svojho predchodcu pod Kjótskym protokolom.

"Lenže tentoraz je situácia vážnejšia. Dôsledky klimatických zmien pociťujeme už teraz - zmeny klímy a extrémne výkyvy počasia spôsobujú humanitárne katastrofy, neúrodu, hladomor. Prispievajú k destabilizácii celých oblastí subsaharskej Afriky či Ázie, vzniku občianskych vojen, a v konečnom dôsledku aj migračných vĺn. Bez účinného globálneho postupu, ktorého súčasťou mali byť aj Spojené štáty, sa takáto situácia bude len zhoršovať," upozorňuje analytik.

Poukazovanie na snahu chrániť domácu ekonomiku a zamestnanosť podľa princípu Najprv Amerika, resp. Amerika prvá (America First) je podľa Geista nielen krátkozraké a sebecké, ale aj zavádzajúce.

"Cestou k udržateľnému ekonomickému rastu sú investície do nových, čistejších technológií, nie udržiavanie - a často dotovanie - znečisťujúceho priemyslu. Kvalitné pracovné miesta a dôstojný život možno zabezpečiť investíciami, ktoré pomáhajú nájsť nové zamestnanie, efektívnou redistribúciou verejných zdrojov, nie podporou priemyslu, ktorý ohrozuje budúcu kvalitu života pre všetkých," uzavrel analytik.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok (1.6.) potvrdil plánované odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody. Dohodu o znížení emisií skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatickú zmenu prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín.

Fischer: Domáca scéna USA je v dôsledku rozhodnutia D. Trumpa rozpoltená



Podľa analytika Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Dušana Fischera je domáca scéna USA rozpoltená v dôsledku rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstúpení od klimatickej dohody. "Elon Musk odišiel zo zboru poradcov, ďalšie veľké firmy sa postavili za dohodu, minister obrany James Mattis povedal, že ide o bezpečnostnú otázku. Aj minister zahraničných vecí Rex Tillerson je za zotrvanie," vyhlásil.

Dušan Fischer, archívne foto.
Foto: TASR/Michal Svítok


Analytik ďalej zdôraznil, že i americké štáty a mestá začínajú reagovať na toto rozhodnutie. Vyhlasujú, že budú naďalej dodržiavať záväzky z Paríža. Podľa analytika je ich však stále málo. "Bez silnej federálnej politiky sú bezmocné. Trump doteraz neoznámil, akú má alternatívu k Parížu," uviedol Fischer.

V rámci Európy analytik zdôraznil, že nový francúzsky prezident Emmanuel Macron vystúpil hodinu po Trumpovi a vyhlásil, že uvíta všetkých, ktorí budú chcieť odísť z USA. "To je silné vyhlásenie. Navyše s Talianmi a Nemcami odmietli ďalšie rokovania. Akákoľvek ďalšia medzinárodná dohoda o čomkoľvek bude komplikovaná vďaka tomuto americkému brexitu," konštatoval Fischer.

Argument amerického prezidenta ohľadom ochrany pracovných miest sa analytikovi zdá krátkozraký. "Hovoril v prejave, že miluje baníkov a keď hovorí o miestach, tak myslí najmä v oblasti ťažby uhlia. Dnes však USA viac investujú do obnoviteľných zdrojov a tento trend je nezvrátiteľný. Aj viac ľudí je dnes zamestnaných v oblasti čistej energie," uzavrel Dušan Fischer.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok (1.6.) potvrdil plánované odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody. Dohodu o znížení emisií skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatickú zmenu prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín.