Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Generálovi Maximovi udelili najvyššie francúzske vyznamenanie

Na snímke vpravo veľvyslanec Francúzska na Slovensku Christophe Leonzi udeľuje náčelníkovi Generálneho štábu OS SR generálovi Milanovi Maximovi (vľavo) Rad Čestnej légie 23. januára 2017 v priestoroch Rezidencie Francúzska v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Maxim je deviatym slovenským vojakom, ktorých vojenské zásluhy ocenil francúzsky prezident.

Bratislava 23. januára (TASR) - Náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR generála Milana Maxima ocenili Radom čestnej légie. Najvyššie francúzske štátne vyznamenanie mu dnes odovzdal veľvyslanec Christophe Leonzi. TASR informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

Generál Maxim sa podľa veľvyslanca pričinil o rozvoj spolupráce medzi oboma krajinami. "Francúzsko oceňuje jeho nasadenie pri budovaní spolupráce, mieru a bezpečnosti vo svete," uviedol Leonzi.



Vyznamenanie Maxim vníma nielen ako ocenenie svojej osoby, ale najmä ako ocenenie práce všetkých príslušníkov ozbrojených síl. Maxim je deviatym slovenským vojakom, ktorých vojenské zásluhy ocenil francúzsky prezident.

M. Maxim: Rad čestnej légie je ocenenie všetkým príslušníkom Ozbrojených síl



Rad čestnej légie, ktorý zriadil 19. mája 1802 Napoleon Bonaparte, je najvyšším francúzskym čestným vyznamenaním. Je jedným z najznámejších ocenení vo svete a často slúži za vzor v mnohých zahraničných krajinách.