Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Generálna prokuratúra eviduje podnet poslanca Alojza Hlinu

Budova Generálnej prokuratúry SR Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Poslancovi Hlinovi pôvodne zamietli sťažnosť voči obvineniam, ktorým čelí v súvislosti s pokusom zamurovať vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť na Obchodnej ulici v Bratislave.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR už eviduje podnet poslanca Národnej rady SR Alojza Hlinu v prípade pokusu zamurovať vchod do pobočky nebankovej spoločnosti na bratislavskej Obchodnej ulici.

"Podnet od poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Alojza Hlinu bol doručený na Generálnu prokuratúru SR v pondelok 12. októbra. Podnet bude vybavený v súlade so zákonom," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Poslancovi Hlinovi (klub KDH) pôvodne zamietli sťažnosť voči obvineniam, ktorým čelí v súvislosti s pokusom zamurovať vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť na Obchodnej ulici v Bratislave. Považuje to za nezákonné a chcel, aby to prešetrila práve GP SR.

"Bol som obvinený z dvoch trestných činov. Naše odvolanie neuznali. Stal som sa obeťou obštrukčných konaní. Dávam podnet na Generálnu prokuratúru na preskúmanie tohto nezákonného rozhodnutia," povedal na tlačovej konferencii v parlamente v pondelok 12. októbra Hlina.

Trvá na tom, že odvolanie voči vzneseným obvineniam podal v zákonnej lehote, ale prokurátor z prokuratúry Bratislava I ho zamietol. "Prišlo nám vysvetlenie, že sme zmeškali lehoty," uviedol v pondelok Hlina.

Jeho obhajca Rastislav Kaššák informoval, že počas plynutia lehoty boli u vyšetrovateľa, podpísali tam doručenku a boli poučení, že obhajcovi na podanie sťažnosti plynú ďalšie tri dni. Sťažnosť podali v tejto predĺženej trojdňovej lehote, čo ale podľa ich slov prokurátor vyhodnotil tak, že to bolo neskoro.

"Takže aktuálny stav je, že firma, o ktorej všetci vedia, že používa úžernícke praktiky a robí problémy tisíckam rodín, dostala licenciu od Národnej banky Slovenska a mne neuznali odvolanie a naďalej čelím absurdným obvineniam," skonštatoval Hlina.

Hlina je obvinený z prečinu obmedzovania osobnej slobody v súbehu s prečinom neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo k nebytovému priestoru. Poslanca polícia zadržala a následne obvinila po tom, čo sa 3. septembra snažil zamurovať vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť na Obchodnej ulici v Bratislave.

Policajný prezident Tibor Gašpar konanie policajtov obhajuje. "Donucovacie prostriedky boli použité voči poslancovi NR SR nie z dôvodu podozrenia, že spáchal trestný čin, ale z dôvodu, že neuposlúchol výzvu policajta," povedal Gašpar. Polícia podľa jeho slov takto postupuje voči každému občanovi, pokiaľ sú na to splnené zákonom stanovené podmienky.