Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Generálny prokurátor podal v kauze bratislavského exsudcu dovolanie

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Juraj M. bol zákonným sudcom napríklad v kauze mafiánskych vrážd, bankomatovej mafie, podnikateľa Ivana B., ktorý mal vydierať v mene expredsedu vlády Vladimíra Mečiara.


Bratislava 4. novembra (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal na súd v Trenčíne dovolanie v kauze bývalého bratislavského sudcu Juraja M.

"Generálny prokurátor Slovenskej republiky podal 24. októbra na Okresný súd Trenčín dovolanie v trestnej veci obvineného JUDr. Juraja M. stíhaného pre prečin marenia úlohy verejným činiteľom (pre tri skutky). Trestné stíhanie bolo právoplatne zastavené uznesením Krajského súdu (KS) v Trenčíne z 5. mája, ktorým zamietol sťažnosť prokurátora Okresnej prokuratúry Martin proti zastavujúcemu uzneseniu Okresného súdu (OS) Trenčín," informovala dnes TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Podľa jej slov sa GP SR nestotožnila s právnou argumentáciou súdov týkajúcich sa trestno–právnej exemcie sudcu. "GP SR považuje rozhodnutia súdov za nezákonné, pretože absolútna nečinnosť sudcu priamo odporujúca zákonu alebo omisívne konanie pri výkone jeho právomoci, nemôže byť chránené trestno-právnou exemciou. Podľa právneho názoru GP SR, prieťahy pri vykonávaní úkonov vo väzobných trestných veciach, nemôžu byť chránené nestíhateľnosťou sudcu," dodala ďalej hovorkyňa.

KS v Trenčíne 5. mája tohto roku potvrdil uznesenie OS v Trenčíne, ktorým bolo zastavené trestné stíhanie bývalého sudcu Juraja M.

Juraj M. bol zákonným sudcom napríklad v kauze mafiánskych vrážd, bankomatovej mafie, podnikateľa Ivana B., ktorý mal vydierať v mene expredsedu vlády Vladimíra Mečiara, autičkárskeho gangu Martina R. či brutálnej vraždy v Petržalke, kde je obžalovaný Martin J., alebo objednávateľov dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave.

Sudcu v roku 2015 odvolací päťčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR odsúdil za prieťahy na 50-percentné zrážky z platu na obdobie šiestich mesiacov. Sudca sa koncom marca 2015 na pojednávaní na NS SR priznal k zavineniu prieťahov v šiestich prípadoch. Od marca tohto roku je už na dôchodku.