Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Generálny prokurátor reaguje na kauzu: Musia byť dodržané zákony

Na snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár hovorí s novinármi počas neformálneho stretnutia s médiami. Foto: TASR/Michal Svítok

Úlohou prokurátora v takomto konaní je predovšetkým dbať na zákonnosť priebehu a rozhodovania v tomto konaní.

Bratislava 20. apríla (TASR) -Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I dnes vstúpil do reštrukturalizačného konania spoločnosti Váhostav-SK, a. s. TASR o tom informovala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.



"Stalo sa tak na základe pokynu Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky ešte zo dňa 7. 4. 2015, ktorý Krajská prokuratúra v Bratislave postúpila 15. 4. 2015 Okresnej prokuratúre Bratislava I. Zároveň prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek si vyhradil v uvedenej veci správovú povinnosť spočívajúcu v priebežnom informovaní o stave konania," vysvetlila Predajňová.



Vstupom do konania však prokurátor nenadobudol práva veriteľa. "Úlohou prokurátora v takomto konaní je predovšetkým dbať na zákonnosť priebehu a rozhodovania v tomto konaní," vysvetlila Predajňová. Podľa hovorkyne je však súčasná pozícia prokurátora v porovnaní s predchádzajúcou právnou úpravou oslabená. "Aj v prípade, ak prokurátor po vstupe do konania zistí porušenie zákona, nedisponuje reálnymi právnymi prostriedkami na odstránenie nezákonného stavu," uviedla. Prokurátor môže podať odvolanie iba v prípade zastavenia reštrukturalizačného konania.