Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Generálporučík Zmeko vystúpil na zasadaní Vojenského výboru NATO

Na archívnej snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Foto: TASR - Marko Erd

Hlavnými témami rokovania náčelníkov generálnych štábov boli vojenská stratégia NATO či problematika odstrašenia a obrany.

Brusel 22. mája (TASR) - Generálporučík Daniel Zmeko sa v stredu zúčastnil v Bruseli na druhom tohoročnom zasadnutí Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov (GŠ) členských krajínSeveroatlantickej aliancie.

Hlavnými témami rokovania náčelníkov generálnych štábov boli vojenská stratégia NATO, problematika odstrašenia a obrany, ako aj komplexné zabezpečenie zodpovednosti veliteľa spojeneckých vojsk v Európe (SACEUR).

V závere zasadania sa uskutočnila diskusia s partnermi z iniciatívy Stredomorský dialóg o možných aktivitách a spolupráci pre zabezpečenie stability v oblasti Blízkeho východu a severnej Afriky.

Generálporučík Zmeko v Bruseli rokoval s náčelníkom GŠ Ukrajiny, generálom Viktorom Muženkom o aktuálnej bezpečnostnej situácii na Ukrajine. Vo svojej reakcii na bezpečnostnú situáciu v Európe uviedol, že prebiehajúce zvyšovanie operačnej pripravenosti ozbrojených síl SR je odpoveďou na aktuálne bezpečnostné výzvy. Zároveň zdôraznil, že slovenské ozbrojené sily budú v rámci svojich kompetencií a možností aj naďalej podporovať úsilie ozbrojených síl Ukrajiny pri realizácii ich transformačných cieľov.

Vojenský výbor NATO je najvyššou vojenskou autoritou Aliancie, ktorého úlohou je poskytovať spoločné strategické vojenské odporúčania pre Severoatlantickú radu (NAC) - najvyšší politický orgán Aliancie.

Závery a odporúčania náčelníkov GŠ členských krajín NATO významne ovplyvnia ďalší vývoj vo vojenskej doméne a budú predmetom nadchádzajúceho rokovania ministrov obrany členských krajín NATO, ktoré sú naplánované v júni tohto roka.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)