Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Geologické múzeum v prírode zveľaďujú dobrovoľníci

Geologické múzeum v prírode zveľaďujú dobrovoľníci Foto: Providet Financial

Do programu sa od roku 2012 zapojilo 338 dobrovoľníkov, pričom odpracovali 2034 hodín.

Bratislava 12. mája (OTS) - Návštevníci Devína si môžu na mape poznačiť netradičný, no pútavý cieľ prechádzky, ktorý zveľadili aj dobrovoľníci v rámci programu Pobočka pomáha. Priamo v Starom kameňolome sa totiž nachádza geologické múzeum, pre turistov atraktívne expozíciou v prírode a polohou, a vďaka práci rôznych organizácii i zamestnancov Providet Financial zakrátko i svojim areálom.

Podpora dobrovoľníctva zamestnancov a obchodných zástupcov v rámci projektu Pobočka pomáha má v spoločnosti Provident Financial niekoľkoročnú tradíciu. „Vyberáme si predovšetkým miesta, ktoré poznáme, kde žijeme a vidíme, čo im chýba. Radi sa pridáme k akejkoľvek aktivite, ktorá ich pomôže zveľadiť. Kameňolom v Devíne pozná hádam každý, no málokto by tam hľadal múzeum geológie alebo expozíciu pútavých sôch z rúk umelcov nielen zo Slovenska. Zarastený a znečistený areál s nečitateľnými informačnými tabuľami tieto zaujímavé veci však spoľahlivo skrýval,“ priblížila miesto Zuzana Hijová, koordinátorka projektu.

Geologické múzeum v prírode sa nachádza na konci obce Devín a je na Slovensku unikátne napríklad lomovou stenou, na ktorej zanechali stopy morské záplavy ešte z čias treťohôr. „Zišlo sa nás viac ako dvadsať, vyčistili sme priestor od odpadkov, strihali sme a pílili kríky. Neďaleko kameňolomu sa nachádza prírodná aj Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla, pod ktorou sme pred časom s kolegami pomáhali čistiť tamojší Dendropark, pričom jeho časť Srdce bola našim pričinením ľahšia o sedemdesiat vriec odpadu,“ spomína Z. Hijová.