Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pod Gerlachovským štítom spadla počas zostupu horolezcov lavína

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Bendík

Nikto, našťastie, neutrpel zranenie.

Vysoké Tatry 28. marca (TASR) - V nedeľu (27.3.) popoludní prijala Horská záchranná služba od Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) a neskôr aj od svedkov udalosti informáciu, že počas zostupu dvoch horolezcov z Gerlachovského štítu spadla Batizovskou próbou lavína.

"Druhá dvojica horolezcov, ktorá ešte len vystupovala na Gerlach, sa podľa slov oznamovateľa mala nachádzať zasypaná v lavíne. Nereagovali na volanie a oznamovatelia s nimi nemali žiadny vizuálny kontakt. Po oznámení nehody začali s prehľadávaním lavíny a Horská záchranná služba požiadala o technický zásah posádku VZZS z Popradu, ktorá postupne vysadila v blízkosti pádu lavíny dvoch psovodov a štyroch záchranárov HZS," informovala HZS dnes na svojej webstránke.

Napriek tomu, že ani po hodine nebolo prehľadávanie lavíny úspešné, záchranári v hľadaní pokračovali.

"Na základe získaných informácií od svedkov priamo na mieste udalosti a vyvíjajúcej sa situácie začal jeden zo záchranárov naliezať smerom na Gerlachovský štít, kde hľadanú dvojicu horolezcov našiel. Môžeme len zauvažovať, prečo sa neozvali na volania po páde lavíny ani po tom, keď počuli zvuk vrtuľníka. Pád lavíny a jej overenie s prihliadnutím na možnosť zasypanej osoby či osôb je udalosťou, kedy je potrebný bezprostredný zásah záchranárov HZS, pretože ide o minúty. Našťastie sa nikomu nič nestalo a všetci záchranári HZS následne zostúpili spoločne s nájdenými horolezcami k Sliezskemu domu," informovala ďalej HZS na svojej webstránke.

Záchranári sa na základňu vrátili krátko po 20. hodine.