Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Globsec Forum sa bude konať v Prahe, záštitu prevzal P. Pavel

Na archívnej snímke prezident Globsecu Róbert Vass. Foto: TASR Jakub Kotian

Rozhodnutie uskutočniť tento rok Globsec Forum 2024 v Prahe je symbolickým krokom smerom k intenzívnejšej regionálnej spolupráci, povedal prezident a zakladateľ Globsecu Róbert Vass.

Bratislava 5. marca (TASR) - Globsec Forum sa tento rok bude konať v Prahe od 30. augusta do 1. septembra. Rozhodnutie zrealizovať podujatie v Českej republike je podľa organizátorov výsledkom dlhodobej snahy Globsecu o posilnenie stredoeurópskej identity značky a tiež diverzifikáciu aktivít naprieč strednou Európou. TASR o tom informovala Henrieta Kunová z Globsecu.

"Rozhodnutie uskutočniť tento rok Globsec Forum 2024 v Prahe je symbolickým krokom smerom k intenzívnejšej regionálnej spolupráci. Bohatá história a strategický význam Prahy z nej robia ideálne miesto na podporu medzinárodného dialógu a šírenie konštruktívneho hlasu strednej Európy," povedal prezident a zakladateľ Globsecu Róbert Vass. Ocenil tiež záštitu českého prezidenta Petra Pavla, ktorá podľa Vassa podčiarkuje dôležitosť medzinárodnej spolupráce.

Český prezident považuje Globsec za významnú medzinárodnú konferenciu, ktorá prispieva ku kultivácii dialógu o otázkach zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

Jedným z podnetov rozhodnutia je podľa organizátorov zvýšený globálny záujem o podujatie. Poukazujú aj na dôležitosť roku 2024 z medzinárodnopolitického hľadiska. Globsec Forum chce byť podľa Vassa platformou pre konštruktívny dialóg v rámci transatlantickej komunity, ale aj s ďalšími partnermi z rôznych častí sveta. "Medzinárodná bezpečnostná situácia je bezprecedentná. Stabilita svetového poriadku bola zásadne podkopaná a bude ďalej testovaná na viacerých frontoch. Na Ukrajine, na blízkom východe a iných častiach sveta," skonštatoval. Pripomenul aj 75. výročie vzniku NATO a 20. výročie rozšírenia NATO a EÚ, tretí rok vojny na Ukrajine, americké prezidentské voľby a európske parlamentné voľby.

Podľa Vassa má Globsec "ambíciu byť stredoeurópska organizácia s globálnymi dosahom, nie lokálna organizácia s regionálnym dosahom". Centrála organizácie naďalej ostáva v Bratislave. Na Slovensku plánuje naďalej rozvíjať konferenciu Tatra Summit. Zároveň bude v SR posilňovať aktivity, ktoré sú zamerané na ekonomický rozvoj, investície, inovácie a budúcnosť Európy. Taktiež bude pokračovať v ďalších projektoch a programoch, ktoré dlhodobo rieši.

"Globsec je úspešnou a hrdou Slovenskou značkou Made in Slovakia, ktorá prerástla rozmery Slovenska a strednej Európy a pokiaľ chce mať globálnu ambíciu, musí naďalej posilniť svoju stredoeurópsku dimenziu. Preto svoje aktivity v strednej Európe diverzifikujeme," dodal Vass.