Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Diskusiám na GLOBSEC 2014 bude dominovať aktuálna situácia na Ukrajine

Foto: Teraz.TV

Na zozname účastníkov konferencie sú okrem iných generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ale aj premiéri krajín V4.

Bratislava 11. mája (TASR) – Na budúcotýždňovej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2014 by sa podľa prezidenta Slovenskej atlantickej komisie (SAC) Rastislava Káčera malo jasne pomenovať, aké riziko prináša situácia na Ukrajine a rovnako čo pre Európu znamená postoj Ruska v tejto oblasti. Ako dodal, hlavnou témou konferencie, ktorá sa uskutoční v Bratislave od 14. do 16. mája, bude vývoj na Ukrajine.

"Myslím si, že bude hlavnou témou, okolo ktorej sa budú točiť aj tie, ktoré s ňou súvisia priamo alebo nepriamo. Tie, ktoré s ňou súvisia priamo alebo nepriamo sú Európa, kde sa blížia voľby do Európskeho parlamentu. Tá téma vyvoláva aj širšiu diskusiu o budúcnosti, čo je potrebné v Európe urobiť, akým smerom by sa mala uberať," uviedol Káčer.

Ako dodal, situácia na Ukrajine rovnako otvára problém európskej bezpečnosti či spoločnej zahraničnej politiky. S tým súvisia aj témy energetickej bezpečnosti, či kybernetickej bezpečnosti, o ktorých budú na konferencii diskutovať desiatky štátnikov či stovka významných hostí z celého sveta.

Na zozname účastníkov konferencie sú okrem iných švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt, bývalý vrchný veliteľ spojeneckých síl v Afganistane John Allen, generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ale aj premiéri krajín V4.

V roku 2013 GLOBSEC pritiahol 800 hostí z viac ako 60 krajín, medzi inými niekoľkých prezidentov a premiérov, viac ako dve desiatky ministrov a štátnych tajomníkov, vrcholných predstaviteľov NATO a Európskej únie ako aj stovky bezpečnostných, zahraničnopolitických a ekonomických analytikov a expertov od Washingtonu po Peking.