Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Glváč: NATO zatiaľ nemá odpoveď, ako pomôcť pri migračnej kríze

Minister obrany SR Martin Glváč Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hlavnou agendou dnešných rokovaní ministrov obrany aliancie bolo posilňovanie prítomnosti NATO vo východnej Európe.

Brusel 10. februára (TASR) - Prvý deň rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli nepriniesol konkrétnu odpoveď na to, ako by mohla Severoatlantická aliancia pomôcť pri riešení migračnej krízy v Európe. Spoločné stanovisko by sa malo zrodiť vo štvrtok, v druhý deň bruselských rokovaní, uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

"My takúto iniciatívu vítame a ak budeme vedieť pomôcť s našimi spôsobilosťami, aj sa do takejto aktivity, keď budú konkrétne návrhy, zapojíme. Či už personálne, alebo finančne," opísal Glváč situáciu, ktorá vznikla na základe požiadaviek Turecka a Nemecka, aby sa aliancia zaangažovala do aktivít na spomalenie prílivu nelegálnych migrantov prichádzajúcich po mori do Európy.

Minister spresnil, že zatiaľ ešte nebolo nič konkrétne špecifikované, neboli predložené žiadne podrobnosti, a preto nechce špekulovať o prípadnej ponuke zo strany Slovenska. Pripomenul však, že si vie predstaviť príspevky v podobe vyslania vojenskej polície či strážnych jednotiek.

Veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek dodal, že pre alianciu je táto žiadosť spojencov z Turecka a Nemecka tiež novinkou.

"Je to taká novinka, že až do samotného rokovania nevieme, čo bude predložené. Dnes počas rokovaní nemeckí, tureckí a grécki kolegovia išli rokovať separátne, ani sami nevedia, čo ešte predložia. Bude to ale musieť byť politicky priechodné," uviedol Valášek a dodal, že sa čaká, ako sa tri uvedené krajiny najskôr dohodnú.

Podľa jeho slov ide o neštandardnú situáciu, avšak migračná kríza sa tak rýchlo mení, že "nie je nelogické", že sa menia aj postoje európskych krajín ku kríze. Pripomenul, že ide o iniciatívu, ktorá vzišla z pondelňajších rokovaní medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom, aj preto bola táto téma na poslednú chvíľu zaradená do agendy NATO.

Hlavnou agendou dnešných rokovaní ministrov obrany aliancie bolo posilňovanie prítomnosti NATO vo východnej Európe.