Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Glváč odovzdal Ozbrojeným silám SR vozidlá za milióny eur

Glváč odovzdal Ozbrojeným silám SR vozidlá za milióny eur Foto: Tablet.TV

Ozbrojené sily SR majú od štvrtka k dispozícii 55 úplne nových vozidiel. Osobne im ich odovzdal minister obrany Martin Glváč.

Bratislava 29. januára (TABLET TV) - Spolu 55 nových terénnych vozidiel spolu za viac ako 13 a pol milióna eur dostali pozemné sily Slovenskej republiky. Z nich 28 sú autá značky Land Rover Defender za vyše päť miliónov, ďalších 15 tvoria české Tatry 815 za viac ako šesť miliónov a zvyšných 12 dopĺňajú na Slovensku vyrobené Aktisy N2G, ktoré stáli cez 2 milióny 300 tisíc eur. Šéf rezortu obrany vo štvrtok doobeda slávnostne odovzdal symbolické kľúče veliteľovi pozemných síl generálovi Ondřejovi Novosadovi.

Počet nových vozidiel určených pozemným silám však nie je definitívny. Vo februári k nim pribudne ďalších 42 kusov terénnych Land Roverov. Celkové množstvo všetkých nových vozov je 97 kusov. Ich nákup je podľa Glváča pokračovaním v sľúbenej modernizácii armády. Nahradia desaťročia slúžiacu techniku, ktorá je už vzhľadom na pokročilú dobu zastaraná a drahá na prevádzku. Konkrétne ide o vozidlá UAZ 469, PV3S a Tatra 148. Požiadavky na nákup novej techniky vyplynuli z cvičení.



Modernizácia by mala pokračovať aj na budúci rok. Podľa generála Novosada pozemným silám výrazne pomôže pri plnení poslania zabezpečovať obranyschopnosť štátu.

Napriek desiatkam nových prírastkov nájdeme medzi vozidlami pozemných síl ešte stále aj staré no technicky udržiavané vozy.