Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

M. Glváč otvoril multimediálnu časť Vojenského historického múzea

Na snímke zľava riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič a minister obrany SR Martin Glváč počas prehliadky exponátov Vojenského historického múzea Piešťany v piatok 26. februára 2016. Foto: TASR/Martin Palkovič

Vojenský historický ústav je jeden zo štyroch subjektov, ktorý v rámci rezortu obrany môže čerpať eurofondy.

Bratislava 26. februára (TASR) - Minister obrany SR Martin Glváč sa dnes zúčastnil na slávnostnom spustení multimediálnej časti v priestoroch Centrálnej expozície Vojenského historického múzea v Piešťanoch. Celkové náklady na vybudovanie projektu boli takmer tri milióny eur, ktoré išli z európskych peňazí.

V multimediálnej časti sa nachádzajú dotykové panely pre návštevníkov v slovensko-anglickej mutácii, z ktorej sa dozvedia všetko o zbierkových predmetoch múzea. Návštevníci majú možnosť si požičať audiostanice a vypočuť si po slovensky alebo po anglicky históriu jednotlivých predmetov, ktoré sú v múzeu umiestnené. Súčasťou projektu je aj e-badateľňa, virtuálna badateľňa a aj úložisko dát.

"Vojenský historický ústav je jeden zo štyroch subjektov, ktorý v rámci rezortu obrany môže čerpať eurofondy. Aj táto expozícia je dôkazom, že takéto finančné prostriedky sa dajú získať a naozaj priblížiť ľuďom vojenskú históriu i vojenskú techniku," uviedol minister obrany Martin Glváč.

Múzejné oddelenie Vojenského historického múzea v Piešťanoch sa začalo budovať v roku 2002 v objektoch po zrušenej 32. leteckej základni. V roku 2004 bola pre verejnosť sprístupnená stála expozícia pod názvom “Výzbroj čs. armády v rokoch 1945 – 1992“. Expozícia je umiestnená na ploche väčšej ako 41.000 m2 a je členená na vnútornú a vonkajšiu. V expozíciách je pre verejnosť sprístupnených viac ako 400 kusov trojrozmerných zbierkových predmetov prezentujúcich výzbroj, výstroj a techniku používanú v čs. armáde od konca II. svetovej vojny až po rok 1992. V depozitároch múzejného oddelenia je ďalej uložených 18.500 predmetov múzejnej a galerijnej hodnoty. Väčšia časť veľkorozmerných zbierkových predmetov je sprístupnená na vonkajších plochách. Múzejné oddelenie Piešťany registruje v zbierkovom fonde 8914 zbierkových predmetov, zaradených v 22 múzejných zbierkach.

TASR o tom informoval riaditeľ Komunikačného odboru MO SR Martin Čambalik.