Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Minister Glváč sa dohodol s poľským kolegom na vyriešení sporu

Minister obrany SR Martin Glváč počas skupinovej fotografie v rámci rokovania Severoatlantickej rady ministrov obrany NATO v Bruseli 10. februára 2016 Foto: TASR/AP

Glváč spresnil, že do Bruselu prišiel s vyjednávacím tímom, podobne ako aj poľská strana, pričom oba tímy pokračovali v pracovnej agende, ktorú obaja ministri otvorili v pondelok v Poľsku.

Brusel 10. februára (TASR) - Brusel/Bratislava 10. februára (TASR) - Dnešné rokovanie ministrov obrany NATO v Bruseli využil šéf slovenského rezortu obrany Martin Glváč aj na bilaterálne stretnutie s poľským rezortným kolegom Antonim Macierewiczom, s ktorým prerokoval nedávny spor vo varšavskom centre pre kontrašpionážnu činnosť.

Glváč spresnil, že do Bruselu prišiel s vyjednávacím tímom, podobne ako aj poľská strana, pričom oba tímy pokračovali v pracovnej agende, ktorú obaja ministri otvorili v pondelok v Poľsku "medzi štyrmi očami".

"Dohodli sme sa, ako budeme riešiť naše problémy a projekty, o ktorých sme informovali už aj v minulosti," uviedol Glváč. Dodal, že jedna pracovná skupina sa zaoberá vojenskými vozidlami 8x8 na základe memoranda, ktoré vlani v lete podpísali premiéri oboch krajín.

Druhá pracovná skupina rieši otázky spolupráce v oblasti vojenského spravodajstva, spojené najmä s tzv. centrom excelentnosti vo Varšave po spore, ktorý vznikol po nástupne novej poľskej vlády.

Nový poľský kabinet vlani v decembri vymenil šéfa čerstvo vytvoreného poľsko-slovenského kontrašpionážneho centra Severoatlantickej aliancie so sídlom vo Varšave.

"Myslím si, že sme sa posunuli ďalej, na budúci týždeň budú tieto rokovania pokračovať," odkázal Glváč. Upozornil, že obe strany dnes deklarovali, že majú záujem urýchliť príslušný proces akreditácie a že považujú poľsko-slovenské kontrašpionážne centrum NATO za dobrý a kvalitný projekt, v ktorom treba pokračovať.

"Dali sme si časovú os, aby sme ju spoločne naplnili. To garantoval aj poľský minister, aj jeho vyjednávací tím," povedal Glváč.