Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. GLVÁČ: Slovensko si v budúcnosti pravdepodobne stíhačky prenajme

Minister obrany Martin Glváč Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rezort obrany sa otázkou akvizície nových strojov bude zaoberať už v prvom polroku tohto roka.

Bratislava 6. januára (TASR) – Problémy so stíhačkami Mig-29 by mohlo ministerstvo obrany v budúcnosti vyriešiť podobne ako v Českej republike, ktorá si od Švédska prenajíma stíhačky JAS-39 Gripen. V rozhovore pre TASR to pripustil minister obrany Martin Glváč. Rezort obrany sa otázkou akvizície nových strojov bude zaoberať už v prvom polroku tohto roka.

"Budeme pristupovať k otázke akvizície niečoho nového. Pravdepodobne takým systémom, ako išla ČR. A to prenájmom letových hodín," uviedol Glváč s tým, že v tomto prípade bude vyhlásená medzinárodná súťaž. Na tému prenájmu stíhačiek už dlhšie prebiehajú rokovania medzi našou a českou armádou. "Máme veľa informácií z českej strany, aby sme sa vyvarovali problémom, ktoré mali oni a vedeli sme nadviazať na ich skúsenosti," doplnil šéf rezortu obrany.

Ministerstvo okrem toho chystá obmenu vrtuľníkov, ktorým taktiež dochádza životnosť. Slovenská armáda v súčasnosti využíva dva typy vrtuľníkov Mi-2 a Mi-17. Obmena či už vrtuľníkov alebo stíhacieho letectva má byť súčasťou tzv. koncepcie rozvoja letectva, ktorú ministerstvo predloží do konca januára. "Po tomto termíne by som chcel, aby odborníci aj zástupcovia opozície, ktorí sa venujú obrane, boli zastúpení v komisii, ktorá bude mať všetky informácie o tom, aká je momentálna situácia a čo plánujeme. Budú môcť povedať svoje názory," dodal šéf rezortu obrany.