Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Aktéra konfliktu s policajtom počas protestu Gorila oslobodili

Na snímke policajti zasahujú proti demonštrantom počas protestu Gorila pred budovou NR SR 29. februára 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Počas protestu Gorila z 29. februára 2012 sa Ján J. pred budovou parlamentu dostal do konfliktu s policajtmi, pričom jedného z nich udieral rukami do prilby.

Bratislava 6. marca (TASR) - Jána J. z Kozároviec, ktorý sa dostal vo februári 2012 do konfliktu s policajtom počas protestu Gorila pred parlamentom, dnes Krajský súd (KS) v Bratislave definitívne oslobodil spod obžaloby.

"Krajský súd dnes odvolanie okresnej prokuratúry zamietol ako nedôvodné. Odvolací súd konštatoval, že oslobodzujúci rozsudok Okresného súdu Bratislava I je vecne správny, nakoľko neboli naplnené znaky skutkovej podstaty žalovaného trestného činu útoku na verejného činiteľa," uviedol dnes pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak. Dnešné rozhodnutie KS je právoplatné.

Sudca Okresného súdu Bratislava I oslobodil 10. júna minulého roku spod obžaloby Jána J. "Podľa názoru súdu bola jednoznačne preukázaná len tá skutočnosť, že dvaja až traja policajti obžalovaného niesli z miesta činu, pričom je tam vidieť, že v jednom prípade obžalovaný otvorenou dlaňou zasiahol jedného z policajtov do tváre, ktorú mal chránenú prilbou a maskou," uviedol sudca na margo videozáznamu. Ten vtedy na hlavnom pojednávaní prehrali. Ako sudca ďalej uviedol, nebolo preukázané, že nedošlo k viacerým úderom, ako tvrdil poškodený.

"Súd dospel k záveru, že vzhľadom na intenzitu celého tohto konania a stupeň, ktorý je úplne minimálny, uvedené konanie obžalovaného nie je trestným činom a preto súd obžalovaného spod obžaloby v plnom rozsahu oslobodil," uviedol sudca.

Konflikt s policajtmi

Počas protestu Gorila z 29. februára 2012 sa Ján J. pred budovou parlamentu dostal do konfliktu s policajtmi, pričom jedného z nich udieral rukami do prilby. Súd pôvodne vydal trestný rozkaz, ktorým ho potrestal zaplatením 200 eur. Ján J. s tým nesúhlasil, preto sa konalo hlavné pojednávanie. Na proteste pred parlamentom sa zúčastnilo asi sto ľudí. Ján J. z Kozároviec v okrese Levice pred súdom priznal, že policajta, ktorý voči nemu zakročil, udieral do prilby, konal však v šoku. Podľa svojich slov sa chcel zastať iného muža, voči ktorému zasahovala polícia. Zásah vyvolali niektorí demonštranti, ktorí rozoberali zábrany pred Národnou radou (NR) SR.

Na hlavnom pojednávaní sa ako svedkovia zúčastnili aj viacerí politici. Naposledy koncom mája minulého roku pred sudcom vypovedal poslanec NR SR a exminister vnútra Daniel Lipšic, ktorý sa nevedel vyjadriť k protestu pred parlamentom ani k zásahu polície. Lipšica, ako aj iných poslancov, navrhla vypočuť ako svedkov obhajoba. Podobne nevedeli veľa povedať k protestu Gorila ani poslanci NR SR Pavol Hrušovský a Ľubomír Galko, ktorí vypovedali na pojednávaní v polovici apríla. Obaja totiž boli v čase protestu na rokovaní v parlamente.