Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Žilinka a Stavrovská budú užšie spolupracovať

Na snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR - Jakub Kotian

Cieľom memoranda je podľa Stavrovskej okrem iného aj dostať do rozhodovacej praxe GP SR jednotlivé ustanovenia Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Spolupráca medzi Generálnou prokuratúrou (GP) SR a Úradom komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa ešte viac zintenzívni. Po podpise dohody o spolupráci s komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzanou Stavrovskou to avizoval generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

"Som presvedčený, že uzavretie dohody o spolupráci s komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím prispeje k zintenzívneniu ochrany hendikepovaných osôb," uviedol Žilinka s tým, že podpis dohody nadväzuje na obdobné dohody uzatvorené s komisárom pre deti a Jednotou dôchodcov na Slovensku.

Cieľom memoranda je podľa Stavrovskej okrem iného aj dostať do rozhodovacej praxe GP SR jednotlivé ustanovenia Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. "Dohovor je medzinárodná zmluva, ktorá má podľa Ústavy SR prednosť pred zákonmi SR, ale nie vždy sa ustanovenia z tejto medzinárodnej zmluvy dostávajú aj do odôvodnení rôznych rozhodnutí, či už ide o rozhodnutia správnych orgánov alebo súdov," podotkla. V tejto súvislosti víta aj možnosť podieľať sa na vzdelávaní prokurátorov.

Komisárka sa na GP SR počas svojho pôsobenia vo funkcii obrátila už viackrát, a to najmä v rámci riešenia takých podnetov od občanov so zdravotným postihnutím, keď už vyčerpala všetky predchádzajúce zákonné možnosti. Najnovšie tak urobila v súvislosti s prípadom vysťahovania obyvateľov - seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím z nájomnej bytovky v Trenčianskych Tepliciach.