Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

GP SR odmieta zasahovanie politikov do jej pôsobnosti a právomoci

Budova Generálnej prokuratúry. Foto: TASR/Michal Svítok

Generálna prokuratúra SR zdôrazňuje, že politici nemajú žiadnu trestnoprávnu imunitu. Orgány činné v trestnom konaní preto majú voľné ruky zákonne konať a rozhodnúť.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR kategoricky odmieta zasahovanie politikov do pôsobnosti a právomoci prokuratúry. Uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR v piatok poskytla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

"Generálna prokuratúra SR pozorne sleduje vyjadrenia politikov k činnosti prokuratúry a k postupu orgánov činných v trestnom konaní v konkrétnych trestných veciach. Generálna prokuratúra SR kategoricky odmieta zasahovanie politikov do pôsobnosti a právomoci prokuratúry," informovala ďalej Tökölyová.

"Mediálne vyjadrenia politikov ku konkrétnym trestným veciam, ktoré sú v (neverejnom) štádiu prípravného konania a nebolo o nich ešte rozhodnuté, manipulujú verejnosť a zároveň podkopávajú autoritu štátnych orgánov v snahe ovplyvniť ich činnosť vo svoj prospech. Generálna prokuratúra SR zdôrazňuje, že politici nemajú žiadnu trestnoprávnu imunitu. Orgány činné v trestnom konaní preto majú "voľné ruky" zákonne konať a rozhodnúť. Generálna prokuratúra SR garantuje, že orgány činné v trestnom konaní budú postupovať v každej konkrétnej trestnej veci týkajúcej sa aj politikov v súlade so zákonom," ako sa ďalej uvádza v stanovisku GP SR.

V tejto súvislosti GP SR s poľutovaním vníma vyjadrenia Igora Matoviča, poslanca Národnej rady SR, v znení: "Dovtedy vyzývam všetkých čestných policajtov, vyšetrovateľov, prokurátorov, uvedomte si, že deň zúčtovania sa blíži. Ešte raz páni vyšetrovatelia a prokurátori, uvedomte si, že čas zúčtovania sa kráti a robte všetko v súlade so zákonom. Nesnažte sa robiť nadprácu a dupľom voči opozičným politikom upozorňujem, tak ako ostatných policajtov a prokurátorov, že časť zúčtovania sa blíži a túto nezákonnú činnosť aj vašu, zverejňovanie zápisníc alebo posúvanie zápisnice svedkovi Vandákovi a podobne raz potrestáme."

Líder OĽaNO Igor Matovič odmieta, že by sa pri predaji svojej živnosti regionPress v roku 2008 dopustil krátenia dane. Ako vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii, zaplatil všetko do posledného eura a Smer-SD sa len snaží prekryť debakel v krajských voľbách.

"Úspech sa neodpúšťa, preto polícia posunula do denníka Pravda informáciu, že by ma chceli stíhať za nezaplatenie dane pri predaji mojej živnosti. Dodnes mi žiaden daňový úrad nepredložil žiaden doklad, že by som nezaplatil čo i len jedno euro. Zaplatil som všetky dane," uistil Matovič s tým, že pri predaji živnosti všetko zdanil v marci 2009.