Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

GP SR: Rozhodnutie o nevzatí Jána S. do väzby hraničí až so svojvôľou

Ján S. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa stanoviska GP SR zodpovednosť za zákonnosť a spravodlivosť v trestnom konaní majú nielen orgány činné v trestnom konaní, ale aj súdy, čo v konkrétnej trestnej veci nie je možné konštatovať.

Bratislava 29. januára (TASR) - Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) rešpektuje rozhodnutie Krajského súdu v Žiline o nevzatí obvineného Jána S. do väzby. Na základe informácií o stave dokazovania v prípravnom konaní ho však považuje za neobjektívne, ba až hraničiace so svojvôľou. V stanovisku zaslanom do redakcie TASR to uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

"Argumentácia Krajského súdu v Žiline pri zamietnutí sťažnosti prokurátora proti rozhodnutiu o nevzatí obvineného do väzby bola výlučne účelová a zameraná nie na objektívne posúdenie veci, ale skôr evokovala ďalšiu obhajobu obvineného Jána S. Pre komplexné posúdenie skutkového stavu veci sú relevantné aj výpovede účastníkov – svedkov dopravnej nehody, pretože dopravná nehoda bola udalosťou, na základe ktorej sa podarilo odhaliť stav organizmu a správanie sa Jána S. v rozhodnom čase," uviedla Predajňová.

Podľa stanoviska GP SR zodpovednosť za zákonnosť a spravodlivosť v trestnom konaní majú nielen orgány činné v trestnom konaní, ale aj súdy, čo v konkrétnej trestnej veci nie je možné konštatovať.

„Jediná možnosť na nápravu stavu vzniknutého rozhodnutím Krajského súdu v Žiline by bolo podanie podnetu ministrovi spravodlivosti Slovenskej republiky na podanie dovolania. Vzhľadom na dĺžku konania o dovolaní, Generálna prokuratúra SR nevyužije túto zákonnú možnosť, ale svojimi opatreniami zabezpečí urýchlené a zákonné skončenie prípravného konania. Generálna prokuratúra SR zdôrazňuje, že účinná spravodlivosť je len tá, ktorá nastupuje bezprostredne po spáchaní trestného činu,“ dodala Predajňová.

"Krajský súd v Žiline sa ohradzuje voči vyjadreniam akokoľvek komentujúcim neobjektívnosť či svojvôľu rozhodovania krajského súdu vo veci obvineného Jána S., a to bez znalosti podrobných dôvodov rozhodnutia, keďže písomné vyhotovenie uznesenia nebolo zatiaľ doručené," reagoval hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa.

Krajský súd v Žiline jeho rozhodnutím zo dňa 26. januára tohto roka nezistil zákonné dôvody na vzatie 62-ročného Žilinčana Jána S. do väzby a zamietol sťažnosť prokurátora.

Jána S. polícia obvinila z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky po tom, čo mal dňa 18. januára na ceste prvej triedy v smere z Lietavskej Lúčky do Porúbky (okres Žilina) naraziť s Porsche Cayenne do pred ním idúceho Audi A6, ktoré narazilo do Suzuki SX4.

Obvinený muž sa po dopravnej nehode odmietol podrobiť dychovej skúške na alkohol.