Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

GP SR: Je predčasné komentovať návrh štátneho rozpočtu

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Generálna prokuratúra by mala zo štátnej pokladnice získať 75,2 milióna eur, teda o päť miliónov eur viac ako tento rok.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Generálna prokuratúra SR (GP SR) pokladá za predčasné komentovať návrh štátneho rozpočtu, ktorý bol predstavený koncom minulého týždňa.

"V tejto chvíli by bolo predčasné akýmkoľvek spôsobom komentovať návrh štátneho rozpočtu z dielne Ministerstva financií Slovenskej republiky, nakoľko o jeho konkrétnej podobe rozhodnú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky a nie je vylúčené, že jeho schváleniu môžu predchádzať aj úpravy," uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Generálna prokuratúra by mala zo štátnej pokladnice získať 75,2 milióna eur, teda o päť miliónov eur viac ako tento rok. Tento rozpočet obsahuje delimitáciu vojenských prokuratúr na roky 2015 až 2017 z rezortu Ministerstva obrany SR, ako i odchodné a odstupné na rok 2015 pre 54 prokurátorov. Návrh rozpočtu predstavilo Ministerstvo financií v piatok 15. augusta.

Prokuratúra by sa mala personálne posilniť. Prisľúbil to po rokovaní vlády koncom minulého mesiaca minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Reagoval na predchádzajúce vyjadrenia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, že prokuratúre chýbajú prokurátori.

„Je reálne navýšenie tabuľkových miest na prokuratúre," vyhlásil šéf rezortu financií. "Už aj s ohľadom na to, že prokuratúra si robí veľmi dobrú robotu pri boji s daňovými únikmi," doplnil. Čižnár predtým (24. 7.) povedal, že prokuratúra je personálne poddimenzovaná a bude požadovať zvýšenie počtu o 35 prokurátorov. Prokurátori by mali byť zaradení nie na GP, ale najmä na okresné a krajské prokuratúry.