Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Grafická dizajnérka M. Ertel Hajduchová ostáva vďaka tvorbe dieťaťom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

Pre deti vymyslela aj brožúrku Čo ťa čaká u lekára, ktorú vytvorila po rozhovore s mamou dieťaťa s poruchou autistického spektra.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Slovenská grafická dizajnérka a ilustrátorka Martina Ertel Hajduchová ostáva dieťaťom vďaka tvorbe detských hračiek, skladačiek a puzzle. Pomocou jej drevených diel si môžu rozvíjať motoriku a postreh nielen deti, ale aj ich starí rodičia či ľudia s Alzheimerovou chorobou.

Kreatívna rodáčka z Bojníc, ktorá niekoľko rokov zbierala skúsenosti aj v Austrálii, tvorí hračky a spoločenské hry výlučne z dreva. "Trh je presýtený čínskym brakom a plastom, preto sme sa vrhli na drevo," skonštatovala pre TASR Ertel Hajduchová, ktorá vyrába drevené puzzle, náučné pexeso či figúrky na rozvíjanie fantázie. Medzi jej výrobkami nechýbajú ani maľovanky. V pláne má aj rozprávkovú knihu pre deti. "Už ju mám nakreslenú, len text mi chýba," doplnila.

"Bola som grafik samouk, odjakživa som si kreslila zvieratká. Záľuba mi ostala, keď som dozrela a narodilo sa mi dieťa, pochopila som, že neexistuje nič krajšie ako rozžiarené detské oči," povedala Ertel Hajduchová. Na drevených hračkách znázorňuje aj vtáčatá a dravcov. "Ide mi o to, aby deti spoznávali, čo medzi nami lieta, aby sa naučili aj názvy vtáčat," priblížila s tým, že tému konzultovala aj s ornitológom.

Pre deti vymyslela aj brožúrku Čo ťa čaká u lekára, ktorú vytvorila po rozhovore s mamou dieťaťa s poruchou autistického spektra. Tá iniciovala vznik knižky s obrázkami, ktoré deťom so špeciálnymi potrebami pomôžu zvládnuť návštevu lekára.