Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Gréckokatolíci pripravujú založenie Spolku dobrovoľníkov sv. Jozefa

Pripomenul, že pre spolok vybrali meno sv. Jozefa, ktorý si vybral za životné poslanie starostlivosť o Bohorodičku a Božieho syna.

Prešov 14. marca (TASR) – Gréckokatolícka cirkev plánuje zriadiť spolok, ktorý by na území prešovskej eparchie zastrešoval dobrovoľnícku činnosť. Iniciátorom myšlienky je prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, ktorý dnes v Prešove na túto tému diskutoval so zástupcami 12 dekanátov eparchie.

Otec Miroslav Mrug z farnosti Rešov, ktorý je poverený vytvorením stanov a štatútu pre registráciu, pre TASR uviedol, že tento spolok má zatiaľ len pracovný názov, bude však niesť meno svätého Jozefa. Neskôr by podľa jeho vyjadrenia mohol spolok svoju činnosť rozšíriť na celé Slovensko.

"Nosnou myšlienkou bude dobrovoľnícka činnosť v rámci potrieb gréckokatolíckej cirkvi, účasť na duchovnom živote spoločenstva, ochota pomáhať komukoľvek, kto pomoc potrebuje a v neposlednom rade aj príprava odpustových slávností," povedal Mrug.

Predpokladá, že spolok by mohol oficiálne vzniknúť v období veľkonočných sviatkov. Jeho členom bude môcť byť každý jednotlivec, ktorý žije svedomitým kresťanským sviatostným životom a do aktivít sa bude zapájať v rámci svojej farnosti, ktorá bude takýchto ľudí združovať.

"Dobrovoľníci budú nápomocní pri organizovaní odpustových slávností, a to nielen pri ich príprave, ale aj počas nich. Môžu sa napríklad venovať hosťom a pútnikom, ktorým predstavia históriu tohto miesta, stavieb, chrámov či umeleckých predmetov, ktoré sa tu nachádzajú," vysvetlil Mrug.

Pripomenul, že pre spolok vybrali meno sv. Jozefa, ktorý si vybral za životné poslanie starostlivosť o Bohorodičku a Božieho syna. "Výsledkom dnešného rokovania je to, že v krátkom čase vzniknú stanovy spolku a prostredníctvom kňazov budú tieto informácie prezentované veriacim v jednotlivých farnostiach," dodal Mrug.

Členstvo v spolku a činnosť v rámci jeho dobrovoľníckych aktivít podľa neho nebude mať význam len pre okolie a pre tých, ktorí pomoc potrebujú. Zdôraznil, že duchovný rozmer spolku môže ľuďom priniesť lepšiu kvalitu života napríklad v medziľudských vzťahoch a rodinách.