Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V gréckokatolíckej katedrále sa konala archijerejská božská liturgia

Peter Rusnák, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Počas liturgie biskup Rusnák posvätil myro a vykonal obrad umývania nôh kňazom a laikom.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Aj v Gréckokatolíckej katedrále Povýšenia sv. kríža pri Ondrejskom cintoríne v Bratislave sa dnes na Veľký štvrtok (v latinskej cirkvi Zelený štvrtok) predpoludním konala archijerejská božská liturgia, ktorej predsedal bratislavský eparcha Peter Rusnák. Koncelebrovali kňazi Bratislavskej eparchie.

Počas liturgie biskup Rusnák posvätil myro a vykonal obrad umývania nôh kňazom a laikom. (V rímskokatolíckej cirkvi sa tento obrad koná dnes večer počas omší na pamiatku Pánovej poslednej večere s učeníkmi).

Myro je vzácny voňavý olej pripravený z 33 vonných esencií, ktorý sa používa pri vysluhovaní sviatosti myropomazania (birmovania). Túto sviatosť vo východnom obrade udeľuje kňaz deťom hneď po sviatosti krstu.

Na záver liturgického slávenia sa konal obrad umývania nôh, ktorý je vo východnej cirkvi vyhradený iba biskupovi. Obrad sa koná pri čítaní perikopy z Jánovho evanjelia o umývaní nôh apoštolom pri poslednej večeri Ježiša Krista s jeho učeníkmi.

Podvečer o 17.00 h sa v gréckokatolíckej katedrále v Bratislave uskutoční svätá liturgia Bazila Veľkého s večierňou a po nej budú nasledovať Sväté strasti (Pašie).

TASR informoval hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.