Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Gréckokatolícka cirkev si ponechá doterajšie názvy jednotlivých sviato

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zmena názvov jednotlivých sviatočných dní spätých s Veľkou nocou súvisí s vydaním nového prekladu Rímskeho misála.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Gréckokatolícka cirkev na Slovensku si ponecháva doterajšie názvy jednotlivých sviatočných dní počas veľkonočného obdobia. Pre TASR to potvrdil hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič. K zmene pristúpili len v rímskokatolíckej cirkvi.

"Liturgický kalendár gréckokatolíckej cirkvi sa v názvosloví veľkonočných sviatkov aj doteraz odlišoval od sviatkov v latinskom kalendári," uviedol Pavlišinovič. Jednotlivé sviatočné dni v gréckokatolíckej cirkvi v minulosti a aj teraz nesú tieto ustálené názvy: Kvetná nedeľa, Svätý a veľký štvrtok, Svätý a veľký piatok, Svätá a veľká sobota, Svetlá a veľká nedeľa Paschy, Svetlý pondelok.

"Treba však podotknúť, že naši veriaci aj pod vplyvom latinskej cirkvi používali niekedy aj doteraz používané zvykové názvoslovie, napríklad Zelený štvrtok či Biela sobota," dodal Pavlišinovič.

Zmena názvov jednotlivých sviatočných dní spätých s Veľkou nocou súvisí s vydaním nového prekladu Rímskeho misála. Ten sa záväzne začal v rímskokatolíckej cirkvi používať od 1. januára. V misáli dni počnúc Kvetnou nedeľou až po Veľkonočný pondelok uvádzajú už s pozmenenými názvami.

Zmena názvov sviatkov počas Veľkej noci sa netýka ani Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku. Pre TASR to potvrdil generálny biskup ECAV Ivan Eľko.