Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

GREENPEACE: Slováci vnímajú rozvoj obnoviteľných zdrojov pozitívne

Prieskum sa uskutočnil na prelome mája a júna 2014 na vzorke vyše 2500 respondentov z krajín V4.

Bratislava 17. júna (TASR) – Obyvatelia Slovenska si na rozdiel od svojej vlády myslia, že znižovanie energetickej závislosti krajiny by sa malo uberať cestou vyššieho využitia obnoviteľných zdrojov energie, úsporami energie a zvyšovaním energetickej efektívnosti. Ukázal to prieskum verejnej mienky, ktorý na objednávku mimovládnej organizácie Greenpeace realizovala nezávislá medzinárodná agentúra IPSOS.

Greenpeace sledovala názory ľudí v krajinách Vyšehradskej štvorky – Česku, Maďarsku, Poľsku a Slovensku. Výsledky prieskumu v SR sa veľmi nelíšia od výsledkov celej V4, priblížila hovorkyňa slovenskej pobočky organizácie Lucia Szabová.

Politické stanoviská vlád V4 sú skôr skeptické k ďalšiemu výraznejšiemu rozvoju obnoviteľných zdrojov a odmietajú návrh Európskej komisie na nové záväzné ciele ich rozvoja. „Naopak, občania krajín V4 takýto rozvoj podporujú a nebránia sa ani spoločným záväzným cieľom na celoeurópskej úrovni,“ interpretuje výsledky prieskumu expert Greenpeace Slovensko pre túto oblasť Pavol Široký.

Prieskum sa uskutočnil na prelome mája a júna 2014 na vzorke vyše 2500 respondentov z krajín V4. Celkovo 80 percent z nich je presvedčených, že rozvoj obnoviteľných zdrojov energie povedie k zníženiu závislosti od dovozov energetických surovín z krajín mimo Európskej únie. Na Slovensku zastávajú takýto názor podľa Szabovej takmer tri štvrtiny opýtaných.

O tom, že k zníženiu energetickej závislosti povedie aj obmedzovanie plytvania s energiami, je presvedčených 76 percent občanov V4 a 70 percent samotných obyvateľov Slovenska.

Ešte výraznejšie sú podľa Greenpeace výsledky v oblasti podpory spoločných záväzných cieľov EÚ. Až 86 percent respondentov v krajinách V4 podporuje spoločné záväzné ciele pre rozvoj obnoviteľných zdrojov a 85 percent spoločné ciele pre oblasť znižovania spotreby energie.

Na Slovensku si podľa prieskumu až 86 percent ľudí myslí, že by sa štáty EÚ mali dohodnúť na spoločnom a záväznom vyššom cieli pre obnoviteľné zdroje energie a 82 percent podporuje rovnakú dohodu pre úspory energie, predstavila prieskum Szabová. „Až 70 percent ľudí na Slovensku vníma ako problém energetickú závislosť od Ruska,“ doplnila.

„Tieto výsledky sú v príkrom rozpore s tým, ako vidí riešenie tejto situácie slovenská vláda. Namiesto podpory vyšších cieľov pre obnoviteľné zdroje energie, úspory energie a znižovanie emisií skleníkových plynov presadzuje vláda Roberta Fica našu pokračujúcu energetickú závislosť od krajín mimo EÚ,“ uviedol Široký.

Jeho kolega Jiří Jeřábek, ktorý koordinuje kampane Greenpeace v celej strednej a východnej Európe, je presvedčený, že pre politikov by mal byť výsledok prieskumu jasným signálom k zmene odmietavého postoja k rozvoju obnoviteľných zdrojov.

Témy znižovania energetickej závislosti a energetickej bezpečnosti sa dostanú na pretras počas najbližšieho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční 26. a 27. júna v Bruseli. Európska komisia stanovila ako základné piliere nového rámca EÚ pre klímu a energetiku do roku 2030 zníženie emisií skleníkových plynov o 40 percent pod úroveň z roku 1990, zvýšenie podielu energie z obnoviteľných zdrojov minimálne na 27 percent.

Slovensko v rámci rokovaní o tomto klimaticko-energetickom balíčku podporuje iba záväzný cieľ na zníženie emisií skleníkových plynov. Problémy má so stanovením záväzného cieľa pre obnoviteľné zdroje energie a energetickú efektívnosť. Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Ján Ilavský minulý týždeň počas zasadnutia Rady EÚ pre životné prostredie v Luxemburgu vysvetlil, že kritérium nákladovosti, efektívnosti, ktoré presadzujú bohatšie krajiny EÚ, je pre Slovensko problematické, pretože redukčné opatrenia budú v štátoch s HDP na obyvateľa pod priemerom EÚ oveľa drahšie.